Пловдив отбеляза Деня на славянската писменост и култура

С благодарствен молебен по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в храм "Св. Кирил и Методий" бе отбелязан празникът в Пловдив.  Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай водеше тържествената служба пред събрали се граждани, сред които заместник-кметовете на Община Пловдив Стефан Стоянов и Пламен Панов, областния управител Дани Каназирева, заместник-председателя на ОбС Евелин Парасков и Иванка Киркова, началник на Регионалното управление по образование в Пловдив.

Поради мерките за предотвратяване разпространението на COVID-19 тази година в града под тепетата не беше проведено традиционното шествие за 24 май, в което участие активно взимаха децата от всички пловдивски училища, преминавайки през Главна улица.

„Днес сме изпълнени със смирение и благодарност към Светите братя Кирил и Методий, към техните ученици и най-вече към българския народ, затова, че успя да развие и съхрани духовността и българщината през годините. Затова, че наложи нашата азбука, разпространи християнството и покръсти и други народи и им помогна да четат и пишат и да разбират Божието слово“, заяви по време на тържествената служба заместник-кметът Стефан Стоянов.

Той отправи специална благодарност към българските учители и българските ученици, които въпреки, че не бяха в своите училища, продължиха да учат и да разпространяват словото и знанието, защото „то ни прави българи и народ“.

„Делото на Светите братя постоянно се обогатява, извисява и развива. Чрез свещените писания на Библията, преведени от Кирил и Методи, познахме Бога и вярата, приобщихме се, разпространихме  славянската реч, защото всички ние говорим и пишем на български език, а една песен звучи и ни продължава да ни сплотява. Нека „Върви народе възродени“ никога не заглъхва в нас“. С тези думи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна към присъстващите в храма.

По-рано през деня кметът на Пловдив Здравко Димитров също отправи тържествен поздрав към дейците на българското образование, наука и култура и към всички ученици и учители:

„Функционирането на образователната система в тази безпрецедентна ситуация се осъществи благодарение на учителите, които само за броени дни успяха да преобразят познатия традиционен модел и да преминат към провеждането на учебен процес в онлайн среда. На този специален ден изразявам искрената си признателност към всички учители, които успяха отново да ни научат какво е необходимо да се прави в извънредна ситуация – да се работи с отговорност и отдаденост“, се казва в поздрава.

Кметът не пропусна да се обърне и към пловдивските ученици, които „проявиха разбиране, упорство и отговорност в сложната ситуация. На тях искам да припомня, че българската азбука е разказ за грамотността: Аз, буки, веди, глаголи, добро, ест, жичье… - Аз зная буквите и е добър животът със знание. Нека пазим нашето А и Б“

След приключване на молебена пред паметника на Светите братя в двора на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ бяха поднесени венци и цветя.

Banner 468 x 60 px