Нов покъртителен случай на домашно насилие над жена разтърси обществеността в Първомайско. Само дни, след като цяла България застана зад обезобразената от приятеля си Дебора, друга българка едва не загуби живота си в с. Виница, след като стана жертва на собствения си мъж. Нещо повече – трите й деца със собствените си ръце измили кръвта на майка си.

И в този случай в основата на агресията е мъжка ревност. Съпругът се прибрал от работа по обяд и макар домът им да бил подреден, а обядът – приготвен, той се подразнил, че жена му си гледа телефона. Вдигнал огромен скандал, минал зад гърба й и я ударил по главата с тежък предмет. Отворила се близо 6 см рана, кръвта плиснала навсякъде и децата били принудени сами да изчистят пода, дивана и леглата от кървавите петна.

След удара жената часове наред била в безсъзнание и се свестила чак в болницата в Първомай. Лекарите там й дали първа помощ, но преценили, че животът й е в опасност и я транспортирали в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, където близо седмица медиците се борили за нея. Състоянието й било усложнено заради хронична хипертония и анемия. Многодетната майка е с пет шева на главата, има загуба на паметта, и досега изпитва силни болки. Въпреки това, подобно на случая с Дебора, заключението на съдебно-медицинската експертиза е, че става дума за „лека телесна повреда“.

banner

За пострадалата жена се грижат роднините й, тъй като и след посегателството съпругът й не спрял да я заплашва. „Живее в постоянен страх и ужас и се притеснява от нов побой“, коментира адвокат Атанас Атанасов от Пловдивската колегия, който е специализиран в дела срещу домашно насилие и е поел защитата на жертвата. По думите му, страховете й от саморазправа са основателни, тъй като преди години, докато съпрузите работели в Гърция, мъжът отново пребил съпругата си, а тамошните власти взели адекватни мерки.

На 8 август т. г. Районният съд в Първомай е издал заповед за незабавна защита на жената по чл. 18 ал. 1 от Закона за защита от домашното насилие. Постановени са незабавни мерки за закрила на пострадалата. За извършеното престъпление законът предвижда до 3 години лишаване от свобода. Само от началото на годината Районният съд в Първомай е издал близо десет заповеди за незабавна закрила на пострадали от домашно насилие жени.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!