“Ева, която расте и се смалява” от Иванка Могилска е разказът, по който седмокласниците са писали преразказ върху неизучаван художествен текст на днешното национално външно оценяване по български език и литература в седми клас.

Учениците пишат по вариант 2, който беше изтеглен в Министерството на образованието и науката (МОН) в присъствието на главния секретар на МОН Албена Михайлова и на Евгения Костадинова – директор на дирекцията “Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН.

Над 117 000 ученици ще положат днес изпити от националните външни оценявания по БЕЛ. 62 877 седмокласници ще започнат изпита в 9:00 ч., а 54 500 ученици в десети клас очакваме да положат изпит от националното външно оценяване по български език и литература, каза Евгения Костадинова.

banner

Тя обясни, че изпитите се провеждат в огромен брой училища – в 1700 училища ще е изпитът в седми клас и в 1023 училища – в десети клас. Ангажирани са също огромен брой преподаватели, директори, педагогически специалисти – над 25 000 общо.

“Направили сме всичко възможно организацията на изпитите да тече плавно и това не е първата година, в която провеждаме такива изпити. Системата има опит, всички си знаят задълженията и не очакваме да има някакви проблеми, надявам се да няма. Децата да са спокойни и да им харесва това, което пишат и да представят най-доброто от себе си”, каза в отговор на журналистически въпрос Евгения Костадинова.

Над 117 000 седмокласници и десетокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване по български език и литература днес, съобщиха вчера от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Учениците ще полагат изпитите в училищата, в които учат, като ще се допускат до залите срещу документ за самоличност. Те ще трябва да пишат с черен цвят на химикалката,

От 9:00 ч. е изпитът по български език и литература за 62 877 седмокласници. Те ще са разпределени в 1700 училища и в 5681 зали. Ангажирани са над 11 000 квестори. Изпитът продължава 150 минути. Тестът се състои от 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени и включват избор от четири възможности за отговор. Има шест задачи с кратък свободен отговор и една с разширен свободен отговор. Последната задача е преразказ на неизучаван художествен текст.

От 11:00 ч. започва изпитът по български език и литература за над 54 500 десетокласници. Националното външно оценяване за тях ще се състои в 1023 училища и в 4592 зали. Ангажирани са над 9000 квестори. Изпитът по БЕЛ в края на първия гимназиален етап е тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а шест – с кратък свободен отговор. Има една задача за редактиране и една с разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути.

На 16 юни е националното външно оценяване по математика за учениците от седми и десети клас.

Резултатът от националното външно оценяване в седми клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в осми клас. Според промените в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование от тази година учениците подреждат желанията си и в четвърти етап на класиране за прием след седми клас.

С резултата от националното външно оценяване десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап.

Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!