Destiny

Лоша комуникация довела до проблемите с Транспортния проект в Пловдив

Проведохме ползотворна среща с представители на испанската фирма Индра. Надявам се да има бързи действия и най- после електронната система в градския транспорт да заработи.  Това каза кметът на града Здравко Димитров на пресконференция днес.

Първото и най- съществено нещо е да дойдат IT специалисти на фирмата, да огледат всичките проблеми и в най- кратък срок да ги отстранят. 

"Основният проблем е бил липсата на комуникация, която се е извършвала с мейли и да се реши даден проблем са били нужни 45 дни. Това е водело до натрупване на още и още проблеми. Мога да дам пресен пример. На 15 декември представители на община Пловдив са направили проверка на машините за билети по спирките. От общо 90, 41 не са работили. Веднага е подаден сигнал, а един месец по- късно са оправени само 2.

Трябва да направим точен план, за да може да решим всичките проблеми по най- бързия начин. Имаме 285 автобуса, 400 табла на спирки и над 1000 сим карти. Всичко това трябва да работи в услуга на гражданите", коментира зам.- кметът по транспорт Тодор Чонов.

Кметът Здравко Димитров допълни, че на срещата са присъствали юристи на общината. Гаранционният договор на системата изтича на 16 декември. Надявам се до тогава всичко да работи.

Ако стигнем до най- лошия вариант имаме доводи за завеждане на съдебни процедури. Надявам се да не стигаме до там.

Banner 468 x 60 px