“Във време на криза сериозната инфлация се усеща от най-бедните българи, защото купуват продукти от първа необходимост, а там инфлацията е още по-голяма. Доходите на българите са най-ниски в ЕС и трябва да се увеличат.

Затова и синдикатите настояват, ние от БСП също – за по-сериозно увеличение на минималната работна заплата, и то не хаотично, а да я поставим на принципна основа”, заяви председателят на социалната комисия в парламента Георги Гьоков в студиото на “България сутрин”.

Това може да стане като се направи механизъм, който да определя минималната работна заплата, независимо от желанието на политиците, коментира гостът.

banner

“Предложихме механизъм, който отговаря на европейската директива за адекватните минимални работни заплати в ЕС – тя да бъде 50% от средната работна заплата. Ние твърдим, че този период трябва да бъде близък, за да се отчетат последните инфлационни процеси и нарастването на средната заплата”, каза още депутатът от БСП пред Bulgaria ON AIR.

Според Гьоков по този механизъм минималната работна заплата е трябвало да стане 850-860 лв.

“Служебното правителство не се съобрази нито с желанието на синдикатите, нито с желанието на народното представителство. В България минималната работна заплата е 780 лв. от 1 януари 2023 г. и Кодекса на труда, който стои на трупчета”, коментира той.

Гьоков заяви, че между 350 и 500 000 българи живеят с минимална работна заплата и оцеляването е трудно.

“Няма как някоя европейска държава в 21 век с река ръка да си позволява хора, които работят, да се наричат бедни. Минималната работна заплата от 780 лв. не гарантира чисто вземане на 780 лв. Там има данъци, осигуровки. Границата на бедност е 504 лв. Един работник със семейство как ще живее”, попита Гьоков.

Шанс да се вдигне минималната работна заплата има, ако народното представителство потвърди първоначалните си намерения и одобри предложението на БСП за промени в Кодекса на труда, според които минималната работна заплата трябва да стане 50% от средната за страната, смята той.

По отношение на увеличението на пенсиите Гьоков посочи, че от 1 януари 1/3 от българските пенсионери ще живеят с пенсии по-ниски от прага на бедност.

“Увеличението е сметнато на база на инфлацията от предходната година. До юли тя ще се вдигне още. Тези пари, които ще получат пенсионерите, ще бъдат изядени от инфлацията”, обобщи председателят на социалната комисия в парламента.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!