Destiny

Важна беседа за агресията при децата се проведе в „Западен“

„Семейната атмосфера е ключов фактор за появата на агресия при децата“. Това заяви психологът професор Румен Стаматов на беседа, посветена на агресивното поведение при малчуганите. Домакин бе кметът на район „Западен“ Димитър Колев, а на дискусията присъстваха възпитатели, преподаватели и родители. 

„Когато няма общуване с децата, това създава несигурност у тях и оттам те реагират с агресия“, категоричен бе професор Стаматов. По думите му в съвременното общество общуването между родителите и малчуганите е заместено от телевизора, мобилните устройства и компютрите, като това сериозно ограбва семейната среда. „Добрата семейна атмосфера означава да има обич, да има загриженост, да има споделяне, да се разговаря с децата – нещо, което за съжаление не се случва“, допълни професор Стаматов. Сред други фактори за развитие на агресивност у децата той изтъкна и липсата на контрол, както и произтичащият от него самоконтрол на детето. Според професор Стаматов, за формирането на подобен род ценности огромна роля играят и медиите. Именно те постоянно лансират идеала за пари, власт и известност. Паралелно с това медиите са отговорни и за непрестанно показване на актове на насилие – нещо, което дава отпечатък върху детското поведение. 

Освен съветите към родителите, професор Стаматов даде ценни напътствия и към директорите и възпитателите от детските градини, които присъстваха на беседата. Те имаха възможност да зададат своите въпроси, свързани с възпитанието на децата, както и да дадат примери с конкретни ситуации. Накрая директорът на детска градина „Дружба“ Силвия Атанасова отличи професор Румен Стаматов, кметът на район „Западен“ Димитър Колев и директорът на дирекция „Образование“ Веселина Балджиева с плакет „Почетен приятел“ на детското заведение. Професорът пък обеща да откликне на всички желаещи да бъдат проведени подобни беседи и по самите детски градини, за да може както родителите, така и възпитателите да са по-добре подготвени и адекватни в предотвратяването и навременното разпознаване на агресивното поведение при децата. 

 

Banner 468 x 60 px