Destiny

Прокуратурата проверява случая със съборената къща на Шнитер в Пловдив

Две досъдебни производства образува Окръжната прокуратура в Пловдив по случая със съборената къща - част от групов паметник на културата. Вече е изискана цялата налична документация, за да се проследи административният път, по който е издадено строителното разрешение за обекта в центъра на града. Икономическа полиция също извършва своя проверка.

Прокуратурата е сезирана от кмета на район „Централен". Незабавно след двата сигнала са назначени наблюдаващи прокурори.

Галина Андреева-Минчева, заместник-окръжен прокурор на Пловдив: Досъдебното производство се води за престъпление, изразило се в нареждане на противозаконна дейност на територия, която е защитена за опазване на културното наследство. Колегата е разпоредил на инспектората за опазване на културното наследство към министерство на културата да бъде извършена проверка.

Второто производство се фокусира върху проектната и строителната документация за реконструкцията на къщата, чиято фасада по план е трябвало да бъде запазена. Вместо това обаче сградата е срината до основи.

Галина Андреева-Минчева, заместник-окръжен прокурор на Пловдив: Предвиденото в закона наказание за престъплението е лишаване от свобода до пет години, както и глоба от 2 до 10 000 лева.

Младият пловдивски художник Явор Костадинов с тъга минава покрай останките от прочутата къща, дело на архитекта Йосиф Шнитер. Преди години именно фасадата на паметника на културата вдъхновила автора за една от творбите му.

Явор Костадинов, художник: Сградата я няма. Тя ще започне да изчезва постепенно и от паметта. След толкова много случаи на архитектурно и културно наследство, което изгубихме в Пловдив, трудно ми е да кажа, че съм ядосан. По-скоро усещам нещо като огорчение.

Според Явор проблемът с опазването на старите знакови къщи се корени в непрекъснатата смяна на собствеността им. По думите на художника често новите притежатели са лишени от чувството за съпричастност към опазването на културното наследство.

Banner 468 x 60 px