Destiny

Голям френски историк идва в Пловдив

В понеделник, 18 март 2019 г. на официално посещение в Пловдив ще бъде Елен Карер д'Анкос. Тя е е считана за един от най-известните съвременни френски историци и многократно е била консултант, най-вече на държавни глави, по въпроси, свързани с политическата визия на отношенията между Франция и славянския свят.

От 1990 година Елен Карер д'Анкос е член на Френската Академия на науките - най-престижната институция, основана през 1634г. През 1999 година тя става първата жена, пожизнен секретар на Академията и като такава, въплъщава и до днес висшия морален авторитет на френския език. На 20 март тя ще се върна в Париж, за да посрещне под купола на Академията президента на Френската република, Емануел Макрон, за честването на официалните празници на Франкофонията. Затова пристигането й в България в навечерието на 20-ти март, Международния ден на Франкофонията, се счита за акт със силна символика.

В програмата на Елен Карер д'Анкос е включена разходка в Стария град, като след Къща Клианти, тя ще посети Античния театър, придружавана от Н.Пр.Ерик Льобедел – Посланик на Франция, Фабиен Флори - Директор на Френски културен институт, Фани Брадинска – почетен консул на Франция в Пловдив и Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“. Програмата ѝ продължава с официален обяд, на който ще присъстват още инж. инж.Александър Държиков – заместник-кмет, Кирил Велчев – изп.директор на Фондация „Пловдив 2019“, проф. д-р Стефан Костянев - Ректор МУ , проф. Мариана Мурджева - Зам.-ректор Международно сътрудничество МУ и други.

Banner 468 x 60 px