Destiny

Можем ли да спрем злобата и мрънкането? Да бъдем ЗАЕДНО и да се гордеем с Пловдив 2019!

След години подготовка, мнения "за" и "против", критики и откровени обиди и заяждания, Пловдив - Европейска столица на културата е вече тук. От събота градът ни ще диша и живее с тази отговорност и чест, а десетки хиляди посетители ще имат възможността да се докоснат до културата на хилядолетния ни град.

Последният месец беше изключително напрегнат и премина в отвратителна обстановка. То не беше мрънкане за затворения булевард, за кулата, за логото, за ремонтите и за какво ли още не. Направо не е за вярване, че жители на този град вместо да се гордеят с редкия шанс да бъдем Европейска столица, изпаднаха в умопомрачение и не спряха да мрънкат като малки деца, да предричат пълен крах и едва ли не апокалипсис за проекта. А всичко би било толкова по-лесно и по-хубаво ако поне веднъж се бяхме обединили и бяхме използвали цялата си енергия за да направим предстоящите 12 месеца много по-добри. 

Не е нормално нещата да се случват в подобна атмосфера. В момент, когато целият свят е вперил поглед в теб, когато авторитетни световни издания като Гардиан, Ню Йорк Таймс, Си Ен Ен и безброй други сипят суперлативи за града, някои тук не спряха да хвърлят кал и да чертаят мрачни сценарии. 

Да, има още много работа, особено по инфраструктурата. Тепърва ще завършват големи проекти, а други ще започват. Това е нещо естествено и е част от развитието на всеки град. Само че културата може да бъде навсякъде, нея няма да я спрат две улици в ремонт или недовършения още площад. За това говори и огромната програма от над 500 събития, които влизат в рамките на проекта. 

Затварянето на централния булевард стана основна причина за недоволство. Да се вдига вой до небесата за един спрян път и то не заради авария или ремонт, а заради нещо добро, показва за пореден път колко сме разделени, и колко ниско е нивото на толерантност и разбиране помежду ни. Едва ли ако сцената не беше в центъра, а на друго място, реакцията на определени хора щеше да е различна. Тогава сигурно щяхме да слушаме неща от сорта на: "А защо там, а не в центъра?" 

Огромни критики отнесе и самата кула - била опасна, била грозна, била кичозна... Много вероятно е обаче, точно тези, които не я харесват, да са в първите редове на откриването и да се снимат с нея. Всеизвестен факт е, че красотата е в очите на наблюдаващия. Точно поради тази причина много от нещата, които се правят, са субективни - това, което е красиво за един, е неприемливо за друг. Гаврите с логото пък изобщо не заслужават коментар. 

На прага на старта на Пловдив - Европейска столица на културата е време пловдивчани да се обединят и да загърбят всички тези различия. За никого не е от полза това, което се случи през последните месеци. Ясно е, че тази година е изборна. Но Пловдив 2019 категорично не е мястото за водене на предизборна кампания. Нека поне веднъж покажем на България и света какво е отговорно поведение в името на една голяма цел. Не само градът ни, но и целият народ има нужда да бъде ЗАЕДНО, за да изгради по-добро бъдеще за себе си и за своите деца.

Banner 468 x 60 px