Destiny

Площад Централен с гранит и земелрок, ограждат Пощата с пергола Пощата, стесняват "Иван Вазов"

Проектът за площад Централен бе представен днес в препълнена зала в Дома на културата "Борис Христов", предаде репортер на PlovdivNews.bg.

Арх. Пройкова представи как ще изглежда площадът.

Настилката ще е гранит и земелрок.

Площадното пространство включва изграждането на пергoла около Пощата, висока 4,50 метра, за да не бъде тази част водеща в новото пространство.

Все още се обмисля за осветлението, което се планира да е със скрити големи стълбове около Пощата и Цар- Симеоновата градина, които да не пречат и да не се набиват в очи. 

С 30% се съкращава паркинга на "Тримонциум", изцяло се премахва паркинга към "Иван Вазов", като ул. "Иван Вазов" до "Авсксентий Велешки" става еднопосочна и се стеснява с 6 метра за сметка на тротоарите.

Много въпроси бяха зададени първо относно настилката. Издателят Манол Пейков поиска тя да е изцяло гранит, тъй като земелрок не била подходяща. Други поискаха да се сложат павета.

"Няма как докато съм кмет площадът да се прави с павета. Реконструкцията на площад "Централен" е с определена финансова рамка от 12 млн. лв., като 7 млн. са за подлеза на Гладстон. И аз искам целия площад да е от гранит, но няма как", заяви Тотев.

След този отговор Манол Пейков каза, че може да се остави затворен и като има пари да се направи с гранит.

"Лесно е така да се да се ска- опишете всичко и направете финансова рамка, за да види дали могат да станат така нещата", отговори Тотев.

Арх. Бакалова пък поиска пълно премахване на паркинга пред Тримонциум, но и на нея бе отговорено, че няма как.

"Премахваме паркинга на "Иван Вазов" и ако премахнем и този на "Тримонциум" при голямо събитие няма къде да се ситуира техниката.

Последен взе думата представител на фирмата Земелрок, който увери настилката е напълно естествена.

"Направили сме милиони квадратни метри в България и няма никакви оплаквания. И в Пловдив има много тротоари с тази настилка".

 

Banner 468 x 60 px