Destiny

Направиха уникален двора на пловдивско училище (СНИМКИ)

Спортни игри на открито в  СУ Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Пловдив ще събират ученици от първи до дванайсети клас, за да ги приобщят. 

Училището разкраси голямото си външно игрище с играните от поколения български деца: „Дама“, „Не се сърди човече“ и „Стълбички“. Идеята за инициативата е на учителите Николина Грудева и Силва Икимова. Тя е част от международния проект “Sport 4 All” (Спорт за всички), финансиран от програмата „Еразъм+“. Програмата е насочена към учениците на възраст между 7 и 18 години, между които деца с увреждания и  живеещите в отдалечени райони. Целта е адаптирането и приобщаването на децата със специални образователни потребности в средата на масовото училище. Затова и игрите на спортната площадка в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ са адаптирани към различните потребности на  ученици. Във всяка от тях има и по-лесна част за децата, които се затрудняват в условието на играта. 

По този начин се осъществява най-важната от целите на проект “Sport 4 All” (Спорт за всички) – приобщаване на всички деца и осигуряване на условия да спортуват заедно. Игрите са оформени с ярки, привличащи вниманието и желанието за игра, цветове от целия екип учители по физическо възпитание на спортното игрище в гимназията. 

Нововъведение е линията на баланса. По нея децата могат да вървят, както напред, така и назад и по този начин да развиват уменията си за балансиране. Останалите игри са за развитие на двигателните качества, за бързина, сръчност и ловкост. Старата българска игра „Не се сърди човече“ ще развива уменията за работа в екип на децата, както и тяхното търпение и толерантност. Качества, заложени в новата насоченост на европейското образование. Нововъведенията на спортната площадка част от проект “Sport 4 All” (Спорт за всички) ще се използват в часовете по физическо възпитание и в групите за целодневно обучение. Очаква се директорът на училището Илия Къртев да даде старт на игрите в началото на новата учебна година.

Разчитаме да популяризирате нашата инициатива, която насърчава децата ни да спортуват активно и да играят заедно, а място да има всяко дете.

Banner 468 x 60 px