Destiny

Домашните кучета в Пловдив на разходка с памперси?!

Домашните кучета в Пловдив да бъдат с памперси, когато стопаните ги разхождат. Това е найновата мярка, която обмисля да въведе местната власт, за да намали екскрементите по площадки, градинки и улици. Засега изискването е собствениците да носят торбички и да събират в тях изпражненията.

"Освен с намордник, кучето трябва да е и с памперс. То е като бебето - не може да се стиска и се изхожда в пясъчниците на детските площадки и където му падне", заяви директорът на "Градини и паркове" Стоян Алексиев. По думите му много дървета и храсти изсъхвали именно от кучешката урина, която съдържала киселинност.

"Да, собственикът е задължен да носи торбичка, в която да слага изпражненията. А как се събира урината? Ами ако кучето е с разстройство? Единствено памперсът е ефикасен", категоричен озеленител № 1 в Пловдив.

Той припомни как през зимата снегът в целия град е осеян с кафяви петна от кучешка урина и екскременти.

"Сега е същото, но понеже няма сняг, не се виждат. Но хората ги дишат. Особено, когато работниците косят зелените площи. Изсъхналите изпражнения се разпръскват и се носят във въздуха", казва Стоян Алексиев. Той посочва, че в зоомагазините се предлагат памперси за различните породи. Комплектът включва 12 бройки и струва от 8,20 до 19 лева според големината на животното.

"Ха познайте кой ще даде пари за такова нещо!", коментира Недка Маринова, която има домашен любимец. Тя е категорична, че винага излиза на разходка с ръкавици и торбичка.

"Хубаво. Ще ни задължат. А кой ще купува и слага памперси на бездомните кучета? Може би еколозите? Едва ли", казва жената.

Шефът на "Градини и паркове" твърди, че собствениците на домашни любимци често се правели на разсеяни. "Много добре знаят, че е забранено да ги водят в парковете, където има хора и деца. При забележка излизат с номера, че само минавали", припомня той пред 24 часа.

Наскоро видял младежи, чиято немска овчарка гази цветята в Цар Симеоновата градина. На укора му те отвърнали, че кучето им много обичало да мирише рози.

По думите на Алексиев в Пловдив имало регистрирани над 5000 домашни любимци. Но едва на 1300 от тях стопаните плащали задължителната такса от 30 лева.

"Тези пари обаче не отиват за изграждане на кучешки площадки, а за кастриране на бездомните", пояснява той.

Banner 468 x 60 px