Destiny

Бойко Борисов ще открие първия Пловдивски икономически форум

Утре започва първият Пловдивски икономически форум, под надслов „Комплексният контекст на растежа“. Форумът ще се проведе в хотел „Империал“ Пловдив в четвъртък и петък, 21-22 юни 2018 г.

Повече от осемдесет изтъкнати личности от България и Европа ще говорят на форума, което ще даде възможност да бъдат идентифицирани и оценени ключови предизвикателства пред икономическия растеж. Ще научим повече от опитни експерти от други страни, ще можем да подкрепим възприемането на иновативни корпоративни социални практики в частния сектор и ще бъде очертан курс на действия, допринасящи за по-конкурентни и включващи икономически политики в България и Югоизточна Европа.

Министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов ще открие форума в четвъртък, 21 юни, след което в рамките на събитието ще се включат членове на българското правителство, включително заместник министър-председателят г-н Томислав Дончев, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева, министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз г-жа Лиляна Павлова, министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова, министърът на икономиката г-н Емил Караниколов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, други представители на държавното управление, както и представители на частния сектор в България. Участие ще вземат изтъкнати личности от чужбина, включително министърът на енергетиката на Република Сърбия г-н Александър Антич, регионалният директор на Световната банка за страните от ЕС г-н Аруп Банерджи, държавния секретар в Министерство на външните работи на Румъния Джордже Чамба, бившият държавен министър и министър на търговията и инвестициите на Обединеното кралство и член на Камарата на лордовете лорд Франсиз Мод, бившият министър на Гръцката република и комисар в Европейската комисия, г-жа Ана Диамантопулу, както и други изтъкнати и формиращи общественото мнение личности от Европа. Сред обсъжданите теми ще бъдат: визии за бъдещето на ЕС, геополитика на региона, разширение на еврозоната, енергийният съюз на ЕС, банковият съюз на ЕС, перспективи пред Западните Балкани, капиталообразуване и развития в областта на преките чуждестранни инвестиции в България, корупция и захват на държавата, регионално развитие и икономически клъстери, подобрения в образователните резултати, демография, навлизане на отворени данни, роботи и изкуствен интелект, върховенство на правото и сигурност на имуществените права.

Пловдивският икономически форум се организира от Делфийския икономически форум, Атина, Гърция, и от Център за либерални стратегии в София. Форумът ще коментира предизвикателствата пред България, региона и Европа. Крайната му цел е чрез диалог и споделяне на идеи и визии да допринесе за успешната трансформация на България и за отключването на потенциала за социален и стопански растеж. Форумът ще се провежда всяка година през месец юни в Пловдив – прекрасен град с важна роля за икономическото развитие на страната. Форумът е под егидата на Американската търговска палата в България, Италианската търговска палата в България, Конфиндустрия Италия и Гръцкия бизнес съвет в България.

Делфийският икономически форум е непартийна организация с идеална цел, работеща в тясно сътрудничество с гражданското общество, публичните организации, бизнеси и граждани. Бизнес, политически, академични и други експерти са поканени да участват във форума в опит да се разгледат предизвикателствата, да се очертаят национален и международен дневен ред и да се предложат и подкрепят устойчиви и социално отговорни политики на растеж за Гърция, Европа и широкия Източно-средиземноморски регион. Център за либерални стратегии е създаден през 1994 като независима НПО като съчетава академична дълбочина на изследвания с решения на текущи проблеми в политиката, стопанството и обществения живот в България в светлината на развитията в съвременния глобален свят. Изследователската работа на ЦЛС обхваща национални, регионални и глобални аспекти и цели активно включване и стимулиране на обществения дебат в България по ключови въпроси.

Banner 468 x 60 px