Destiny

Откриха официално 16-то издание на "Пловдив чете"

Александър Секулов е тазгодишния носител на „Орфеевия венец“ за високи постижения в съвременната поезия. Наградата, заедно с парична премия в размер на 5000 лева му бе връчена от Председателя на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова и представител на фирма „Програмиста“ - спонсор на литературния фестивал „Пловдив чете“.

На художника Иво Рафаилов бе връчена наградата „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Наградата си, заедно с премия от 2000 лева, той получи от заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков и Росица Касабова – собственик на винарска изба „Вила Винифера“ – също един от основните спонсори на фестивала. Писателят Йордан Велчев получи извънредна награда от 1000 лева, осигурена от меценат, пожелал анонимност, който посетил офиса на ИК „Жанет -45“, за да сподели изключителните си впечатления от тритомника на големия писател "Балканският човек". Наградата му беше връчена от Божана Апостолова - създател и съучредител на инициативите “Пловдив чете”.

Официалното откриване на 16-то издание на фестивала „Пловдив чете“ се състоя снощи на Античния театър в Пловдив. Сред гостите бяха Евелина Апостолова – заместник-областен управител на област Пловдив, кметът на район Южен – Борислав Инчев, директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев, както и много пловдивски творци, писатели, поети и приятели на книгата. Водещ на церемонията бе Николай Колев - продуцент и водещ на предаването „Денят започва с култура“ по БНТ. Празникът започна с изпълнения на фолклорен ансамбъл „Иглика” с ръководител Венцислава Еленска. След официалната част, на сцената излезе група „Фондацията” в състав Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Венко Поромански и Славчо Николов, които изпълниха, заедно с публиката, която им припяваше всички популярни и обичани песни на групите, в които свирят поотделно.

„Пловдив чете“ се провежда традиционно с финансовата подкрепа на Община Пловдив, която тази година е в размер на 38 270 лева. Събитието е част от Културния календар на града за 2018 година, както и в предходните. При връчването на наградата „Златна четка“, заместник-кметът инж. Александър Държиков се обърна към публиката и организаторите с думите: „Убеден съм, че хората от всички възрасти ще продължават да четат, да се срещат с писатели и поети, да участват в четения. И съм сигурен, че Фестивалът, една от емблемите на пловдивската култура ще го има и занапред, още дълги години, защото този традиционен, типично пловдивски фестивал на книгата се развива с всяко следващо издание, обогатява се, печели нови приятели, съмишленици и почитатели. „Пловдив чете“ е и надежда, че българската книга е жива. Тази потребност е вечна, а любовта към словото и книгите е нашата отговорност- заветът, който всеки един от нас трябва да предаде на поколенията след нас!“ Заместник-кметът благодари на организаторите за неуморните усилия и ежедневен труд, които полагат за да се случи форума. „Този труд често е невидим за околните. Щастлив съм, също така, че всичко това се случва в Пловдив – градът, избран за Европейска столица на културата – 2019“,каза още заместник-кметът, като пожелава успех на 16-то издание на „Пловдив чете“.

 

Ето и пълната програма на "Пловдив чете" до края:

13 юни (сряда)
 

11.00 – Народна библиотека „Иван Вазов“ (конферентна зала)

Издателство „Просвета“

„За четенето с любов“

Проф. д-р Румяна Танкова ще разкаже как да провеждаме часовете по извънкласно четене в унисон с читателския интерес на децата от Пловдив.

   

17.30 – Литературен кът • Пловдив чете • (Алея на книгата)

Издателство „Жанет 45“

Росен Сеновски разказва за новия си роман „Моята кръв“.      

 

18.00 – Културен център „Тракарт“ (подлез Археологически)

Издателство „Летера“

Музикално-поетична премиера на стихосбирката „Приближаване до взрива“ с участието на автора Атанас Капралов и творческите му приятели композиторът Хайгашод Агасян, литературният критик Никола Иванов и художникът Владимир Запрянов.

 

18.30 –  Литературен кът • Пловдив чете • (Алея на книгата)

Национален алианс за работа с доброволци и Пловдив чете 2018

Вдъхновени за кауза „Младите в действие“: социалните проекти и програмата за обучение на доброволците от НАРД: www.navabg.com.

С участието на Вера Михайлова, доброволци от НАРД и участници от ПГЕЕ, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“.

 

19.00 – Bee Bop Café (ул. „Гладстон“ 1)

Издателство „Жанет 45“

Йохан Девлетян разказва… „БЕЗ ПЛЕЙБЕК. Близки срещи от пети вид“. Музикални илюстрации – автентични видеозаписи от концерти в Античния театър – Пловдив.

14 юни (четвъртък)
 

11.00 – Народна библиотека „Иван Вазов“ (конферентна зала)

Народна библиотека „Иван Вазов“

Среща на библиотекари и издатели. Специален гост Виктор Самуилов.

Какво е УБС -Училищен библиотечен съвет. Участват ЕГ „Иван Вазов“ , ЕГ „Пловдив“ и ПХГ „Св. Св „Кирил и Методий“.

 

17.00 – Народна библиотека „Иван Вазов“ (конферентна зала)

Народна библиотека „Иван Вазов“ и ПУ „Паисий Хилендарски“

Среща с литературния историк и преводач Хюсеин Мевсим – официален гост на Пловдив чете, автор на книгите „Петър Дачев и Истанбул“, „Никола Фурнаджиев и Истанбул“, „Между два бряга“, Пътуването на Чудомир в Турция“.

 

17.00 – Културен център „Тракарт“ (подлез Археологически)

Нов български университет

Представяне на монографията „В света на електронната музика на Симо Лазаров“ с автор

д-р Росица Бечева. Дискутанти:  гл. ас. д-р Росица Бечева, проф. д-р Симо  Лазаров – почетен  професор на  Нов български университет. Електронна музика на живо и представяне  на  фотоизложба „В света на електронната музика на Симо Лазаров“.
Водещ: проф. д-р Милена Шушулова, ръководител на департамент „Музика”, НБУ

 

17.30 –   Литературен кът • Пловдив чете • (Алея на книгата)

Издателство „Ина“

За най-малките – с Петя Александрова и книжката „Как да порасна“ и Георги Цонев с „Приказки за малини и други бодливи неща“. Ще има гатанки и награда за всеки правилен отговор.

 

18.00 – Vintage House (в Дом на културата „Борис Христов“, ул. „Гладстон“ 15)

Издателство „Изида“

Среща разговор с Луан Старова. Македонският писател Луан Старова представя романа си             „Балканвавилонци“: Няма опасни думи, а само злоупотреба с такива.

Модератор:Пламен Тотев

 

18.00 – ГХГ, Постоянна експозиция „Енчо Пиронков“ (ул. „Васил Кънчев“ 1)

Европейско висше училище по икономика и мениджмънт

Представя най-новата книга на известния анализатор и дипломат Илиян Василев „Quo Vadis   Bulgaria 2018: Втората вълна на прехода“.

 

18.30 –   Литературен кът • Пловдив чете • (Алея на книгата)

Издателство „Шамбала“

Представя поредицата „1001 Светилища“: „Трънски край“, „Софийска област Запад“ и „Мистичната Странджа“ от Димитър Тонин.

 

19.00 – Vintage House (в Дом на културата „Борис Христов“, ул. „Гладстон“ 15)

Издателство „Персей“

Среща разговор с хърватската писателка Ивана Шоят-Кучи и представяне на романа ѝ „Унтерщат“.

С участието на Таня Попова – преводач.

Модератор: Пламен Тотев

 

20.00 – Vintage House (в Дом на културата „Борис Христов“, ул. „Гладстон“ 15)

Издателство „Колибри“

Представя американската писателка Елизабет Костова и нейния последен роман на български „Земя на  сенки“. Елизабет Костова е автор на книгите „Крадци на лебеди“ и „Историкът“.

Със специалното участие на Елизабет Костова.

Модератор: Светлозар Желев

15 юни (петък)
 

17.00 – Къща музей „Христо Г. Данов“

Министерство на културата и Община Пловдив

Връчване на Националните литературни награди „ХРИСТО Г. ДАНОВ“ в категориите:

Българска литература, Преводна литература, Хуманитаристика, Изкуство на книгата, Издание за деца, Книгоразпространение, Представяне на българската книга, Библиотечно дело, Електронно издаване и нови технологии.

 

17.30  –  Литературен кът • Пловдив чете • (Алея на книгата)

Издателство „Клевър бук“

Заедно с децата ще обсъждат интересни факти за животните и човешкото тяло, науката и космоса. Ще говорят за велики български владетели, за забележителната природа и история на България. Ще има гатанки и игри.

 

18.00 – ГХГ, Постоянна експозиция „Енчо Пиронков“ (ул. „Васил Кънчев“ 1)

Европейско висше училище по икономика и мениджмънт

Представя новата книга на Васко Начев „С дъх на петрол – митове и реалности. Код: енергиен“.

 

18.30 – Литературен кът • Пловдив чете • (Алея на книгата)

ИК „Кибеа“

Тихомир Иванов представя книгата си „Камино: Пътят на завръщането“.

 

18.30 – Книжарница „Хермес-Централ“ (ул. „Княз Александър I“ 43)

Издателство „Хермес“

Премиера на „Седем“ – стихотворения (с) биографии от Мирела Иванова.

 

19.00 – Културен център „Тракарт“ (подлез Археологически)

Издателство „Сиела“

Среща с писателите Захари Карабашлиев и Васил Панайотов, които ще разкажат повече за романите си „Хавра“ и „Другата“.

16 юни (събота)
 

11.00 – Народна библиотека „Иван Вазов“ (конферентна зала)

Трета среща на форум „Бебеландия в библиотеката“: ранното детско четене

Регистрация – 10.45 ч.

Тема: Картинните книги – ключ към формирането на бъдещи читатели.
Защо картинните книги и книгите с илюстрации са важни за развитието на детето от ранна възраст? Как му помагат да расте и да се превръща от слушател в запален читател? Подходящи четива за възрастта от 2 до 6 години.

С участието на Лора Филипова от фондация „Детски книги“, издателите и преводачите Манол Пейков и Зорница Христова, и училищната библиотекарка Антоанета Антонова (ОУ „Любен Каравелов“ – Попово). Радостина Николова ще представи своята нова книга „Кико без крила“. Вал Стоева разказва за проекта „Пътуващите сандъчета“ и защо гостуването на нови книги в детските градини е важно за развитието на любов към четенето, нагласа за учене и формирането на потребност от културни събития у най-малките.

Събитието е подходящо за родители на малки деца, учители в детски градини и детски центрове, библиотекари и специалисти, работещи с малки деца.

 https://www.eventbrite.com/e/46557287099

 

11.30 – Книжарница „Хермес-Централ“ (ул. „Княз Александър I“ 43)

Издателство „Хермес“

Писателят Георги Божинов – поглед отблизо („Калуня-каля“, „Караджата“, „Кукувица кука“ и „Черешови води“)

В срещата разговор ще участват дъщерите на големия писател.

 

16.00 – Културен център „Тракарт“ (подлез Археологически)

Издателство „Парадигма“

Как четем Едип днес? Среща между литературата и театъра, или един разговор за съвремието и             Античността през романа „Пътят към Тива“ на Яница Радева

 С участието на Яница Радева, Оля Стоянова, Ралица Лазарова, Виктория Роланска, Дамян             Михайлов.

 

17.00 – Културен център „Тракарт“ (подлез Археологически)

Нов български университет

Представяне на книгата „Дневници“ на Кирил Патриарх Български от д-р Живко Лефтеров,             историк и д-р Момчил Методиев, историк.

 

17.00 – Културен център на Радио Пловдив

Издателство „Жанет 45“

Разговор с Ангел Игов за романа „Фини прахови частици“.

Модератор: Борис Минков

 

17.30 – Литературен кът • Пловдив чете • (Алея на книгата)

Издателство „Точица“

Сладоледен дебат със Зорница Христова по книжката за деца „Сладоледена реторика“.

За какво служат реториката, логиката и литературата?

Ами например… за да си издействаш сладолед. Как се случва? Ще разбереш, ако участваш.

 

18:00 – Културен център на Радио Пловдив

Списание „Страница“

Представя извънредния брой на сп. „Страница“ (2017 „плюс“), посветен на новелата на Франц Кафка „Преображението“ (първо публикуване през 1916 г.), съставен от Александър Кьосев и Младен Влашки – съвместна работа на академичното електронно издание „Пирон“ (СУ) и сп.„Страница“.

Със специалното участие на Александър Кьосев, Клео Протохристова, Майа Разбойникова-Фратева и Борис Минков.

 

18.30 – Литературен кът • Пловдив чете • (Алея на книгата)

ИК „Лектика“

Представя Кремена Дачова-Ормай с дебютната ѝ книга „откровеНИЕ“ – стихо-проза или прозрения за непрозаични неща, приказки за възрастни и философски есета в мерена реч.

 

20.30 – Клуб „Петното на Роршах“ (ул. „Йоаким Груев“ 26)

Издателство „Попов мост“

Представяне на романа „Иваил цар“,  книга втора, от Стоян Николов-Торлака.

 

17 юни (неделя)
 

16.00 –  Клуб „Пощата“ – The Post office

Издателство „Лексикон“

Представя най-силния съвременен глас Джеймс Илиянов и най-новия му роман „Това е             лабиринтът“.

Водещ: Светлана Дичева

 

16.30 –  Културен център  на Радио Пловдив

Издателство „Жанет 45“ и Фондация „Отворени изкуства“

Представят „Въведение в българското съвременно изкуство 1982–2015“ от Весела Ножарова.

С участието на Весела Ножарова, Веселина Сариева и Манол Пейков

 

17.00 – Bee Bop Café (ул. „Гладстон“ 1)

ИК „Кибеа“

Представя книгите „Богинята Майка на Вселената“, „Над 8000 метра. Манаслу“ и „Над 8000 метра. Анапурна.Дхаулагири. Макалу“.

Разговор с Атанас Скатов.

 

19.00 – #СКЛАД в Тютюневия град / Tobacco City (ул. „Екзарх Йосиф“ 16)

Издателство „Жанет 45“ и ПУ „Паисий Хилендарски“

Среща с Георги Господинов и новата му книга „Всичките наши тела“.

Представят: Гергина Кръстева и Манол Пейков

 

 Всеки ден от 19.30 до 20.00 ч.

сцената на Литературен кът • Пловдив чете • (Алея на книгата)  е отворена с рубриката ПРЕДСТАВИ СЕ САМ! Ако желаете да разкажете за ваша кауза, инициатива или да прочетете текст по свой избор, очакваме ви. Запишете се предварително на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или елате на сцената.

СЪПЪТСТВАЩИ ПРОЯВИ


11-17 юни – Външна изложба винил на пл. „Централен“  при Алея на книгата 2018

„Радост, тъга и надежда“ – 16 илюстрации за детски книги от български художници. Куратор: Антон Стайков

          
Кураторът Антон Стайков е избрал 16 български художници. Всеки от тях е представен с една своя илюстрация. Различните техники и стилове показват жизнеността и богатството на българската детска илюстрована книга, а метафоричният изказ и емоционалната връзка с художествения текст обединяват тези на пръв поглед много различни автори.

 

В изложбата са включени илюстраторите:

Любен Зидаров („Майчина сълза“, Ангел Каралийчев. „София-Прес“, 1975 г.); Стоян Анастасов („Учените мишки“, Георги Караславов. „Български художник“, 1973 г.); Радослав Маринов-Реме („Три поемки“, Дора Габе. „Народна младеж“, 1964 г.); Тоня Горанова („Петьо − Педя човече в първи клас“ по стихове на Георги Струмски, 1989 г.) ; Сотир Гелев („Как Лора се научи да брои до десет“, Сотир Гелев. „Ентусиаст“, 2018 г.); Ясен Гюзелев („Оливър Туист“, Чарлз Дикенс. „Тодор Нейков“, 2014 г.); Пенко Гелев („Илийчо и Август“, Сотир Гелев, Пенко Гелев. „Ентусиаст“, 2013 г.); Кирил Златков („Когато искам да мълча“, Зорница Христова. „Точица, 2015 г.); Люба Халева(„Книгата на всички неща“, Хюс Кайер. „Жанет 45“, 2017 г.); Свобода Цекова („Двата трамвая“, Осип Манделщам. „Лист“, 2018 г.); Юлиан Табаков („Детска стая“, Модест Мусоргски. „Културни перспективи“, 2013 г.); Евгения Николова („7 приказки зелени, крила, крачета, антени“, Нели Маргаритова. „Рибка“, 2015 г.); Росица Ралева („Цветният човек“, Иван Теофилов. „Жанет 45“, 2015 г.); Ива Груева („Боб и падащите звезди“, Мария Мартин. „ЕкоKидс“, 2013 г.); Мила Янева-Табакова („Пук“, Валери Петров. „Колибри“, 2018 г.); Калина Мухова („Балконът“, по стихове на Атанас Далчев. „Точица“, 2018 г.).

Изложбата е проект на  Асоциация „Българска книга“ и бе представена в рамките на Софийския            международен литературен фестивал за деца и младежи през април. Реализиран е с             финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета  на Европейския съюз 2018 г.“ на Национален фонд „Култура“. Изложбата гостува в Пловдив по покана на Литературен фестивал „Пловдив чете“.

 

13 – 25 юни в PLOVEDIV gallery (Капана,  ул. „Куртевич“ 3)

Изложба без име – фотографии на Цочо Бояджиев

 

ВХОДЪТ ЗА ВСИЧКИ ПРОЯВИ Е БЕЗПЛАТЕН

 
АЛЕЯ НА КНИГАТА 2018 – ПЛОВДИВ

пл. „Централен“ (до Централна поща)

12 юни – 17 юни

Организатор: Асоциация „Българска книга“

http://www.abk.bg/

УЧАСТНИЦИ

Шатра 1 Жанет 45, Летера, Хермес, Фондация „Балкански културен форум“

Шатра 2 Атеа, Коала прес, Персей, Посоки

Шатра 3 Бард

Шатра 4 Емас, Унискорп

Шатра 5 Фют

Шатра 6 Дамян Яков, Сиела

Шатра 7 Асеневци, Еко кидс и магазин „Читател“, ,Хартиен свят, Инле

Шатра 8 Вакон, Ергон, Лексикон, Шамбала

Шатра 9 Бяло братство, Клевър бук, Кибеа, Наука и изкуство

Шатра 10 Захарий Стоянов, Ина, Колибри, Пан

Шатра 11 Просвета

Шатра 12 Знание 2012

Шатра 13 Лабиринт, Издателски център към на НБУ, Шри Чинмой

Шатра 14 Артлайн Студиос, Лира Принт

Шатра 15 Литературен кът • Пловдив чете •, инфо точка (пл. „Централен“)

 

Banner 468 x 60 px