Destiny

Стрелба с лък и зрелищни битки в Пловдив

Стрелба с лък, зрелищни битки и четене на средновековна поезия в оригинал са сред изненадите за посетителите на фестивала „Животът в Пловдив през Средновековието“, който ще се проведе в града на 23 и 24 юни. Това каза д-р Кирил Ненов, историк и председател на Фондация „Българско историческо наследство“, която организира предстоящото събитие.

По думите му, фестивалът да даде възможност на хората да се потопят в атмосферата на Средновековието по неповторим начин. „Самият фестивал съдържа изключително богата и оригинална програма, която ще бъде представена във времето от 10.00 до 22.00 часа.

Тя включва най-различни игри и състезания, театър с живи актьори и куклен театър. Ще бъдат представени различни занаяти от епохата, ще можем да наблюдаваме битки между участниците, които ще бъдат със снаряжение и въоръжение също от периода. Ще има също музикални концерти на групи, които свирят със старинни инструменти и представят музика, която в голяма степен е близка до Средновековието и напомня за духа на епохата. Гостите ще могат да опитат най-различни храни и напитки, характерни за периода 13-15 век.

Освен това, те ще имат възможност да стрелят с лък и да чуят популярни лекции, представени от наши именити историци, които ще разкажат за различни страни от битуването през средните векове. Към програмата са включени и документални филми, също четене в превод и оригинал на средновековна поезия“, посочи Ненов.

Той добави, че участниците в двудневното събитие ще бъдат около 150 души, предимно от страната.

„Очакваме да дойдат много посетители, вероятно става въпрос за няколко десетки хиляди души, които ще посетят събитието. Теренът предполага да могат всички те да се съберат. Освен това, ние сме подкрепени и от ларп групите в България. Ще има един отделен лагер с ларп участници, който ще е близо до нас. Те ще представят своя програма, различна от нашата, която включва ролеви игри на фентъзи тематика, в някаква степен отново вдъхновени от епохата на Средновековието“, коментира председателят на Фондация „Българско историческо наследство“.фокус

Banner 468 x 60 px