Destiny

Отказват подслон на пияници в пловдивския приют

Строг контрол ще има при настаняване на бездомници в пловдивския приют през зимата. Алкохолици, жители на други градове и такива с високи пенсии няма да бъдат допускани, съобщи шефът на "Социално подпомагане" в Пловдив Надя Танева.

Тя уточни, че до момента 10 клошари са подали молби да получат покрив. Подчинените й ще проведат анкета с всеки поотделно, за да преценят дали отговаря на условията. Очаква се с падането на снега кандидатите за приюта да се скочат. "В него има 10 места, но в студените месеци отпускаме още 15, които се дофинансират от местния бюджет. Такъв е и капацитетът на центъра за временно настаняване", обясни зам.-кметът Георги Титюков.

И според него в двете заведения не трябва да се приемат злоупотребяващи с алкохол, тъй като не спазват вътрешния ред. Миналата зима двама пияници са се били до кръв в приюта. Там се оказал и мъж с пенсия от 700 лв., който искал да изкара зимата в социалното заведение, за да не плаща ток и вода. В подслона клошарите могат да прекарат три месеца. "Въпреки че за настанените в него не е предвидена храна, успяваме да им осигурим, тъй като остава от програмата "Топъл обяд", посочи Титюков. Той добави, че в две общински болници са заделени легла за бездомници, които се нуждаят от медицинска помощ./24 часа

Banner 468 x 60 px