Destiny

След дни започва „Сцена на кръстопът“

„С началото на 21-то издание настъпи времето на зрялост“ – с тези думи театроведът и драматург Богдана Костуркова започна пресконференцията по повод предстоящия Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, която се състоя днес в кафе Винтидж хаус в Дом на културата „Борис Христов”.

В качеството си на селекционер на програмата тя представи най-важните акценти от афиша, в който ще се представят 18 театъра, в спектакли на 23-ма автори от 9 града от 4 държави, с над 200 артисти. Освен звездни представления на българския театър, своите постижения в изкуството ще представят и трупите на Шекспировия театър от Великобритания, Академичния театър на Львов от Украйна и Държавния театър на Измир от Турция.

Специално внимание Богдана Костуркова отдели и на съпътстващата програма на Фестивала, в която ще се случат три важни неща. Ще бъде представена новата „Енциклопедия на Пловдив“ с автор Божидар Тотев, в която е включена информация за най-ценните неща, събития и хора от Пловдив. Ще бъде прожектиран филм за Юлия Огнянова. Година след като ни напусна, Огнянова е герой във филма "Това име го забравете" на режисьора Боян Папазов и оператора Иван Тонев, който ще бъде показан на 18 септември в Камерната зала на Драматичния театър. „Сцена на кръстопът“ ще отбележи и юбилея на писателя Константин Илиев. На 16 октомври той празнува 80-годишнината си, затова един от акцентите в програмата на фестивала е спектакълът "Великденско вино". Пловдивската премиера е на 20 септември в Камерната зала. Представлението донесе номинации за Аскеер за изгряваща звезда на режисьора Весела Василева, на актьора Свежен Младенов за ролята на поп Кръстьо и в разделя за "Най-добро представление". Актьорската гилдия почете таланта на Константин Илиев, който стана носител на голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство и бе отличен с Аскеер. Тазгодишното 21-о издание "Сцена на кръстопът" ще бъде открито на 10 септември с премиерата „Руски мармалад. PostChekhov” от Людмила Улицкая, по традиция представление на трупата на Драматичен театър-Пловдив. За него разказа Кръстьо Кръстев - директор на Драматичен театър Пловдив и домакин на Фестивала.

„Със сигурност това е най-големия театрален празник в България. За нас той е вече нещо нормално, но не бива да забравяме, че е плод на много труд, любов, усилия. В него е въплатен голям смисъл за истинските неща в този живот“ допълни директорът на театъра. Заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж.Александър Държиков сподели вълнението си, първо като гражданин и любител на театралното изкуство. „Това е най-емблематичния фестивал, който се провежда в Пловдив и интересът към него се повишава непрекъснато. Смятам, че фестивалът не се нуждае от каквато и да е реклама. Над 50 чуждестранни и над 400 български представления са изиграни през тези 20 години на фестивалната сцена“, припомни Държиков. Той изказа специална благодарност към хората, създали и съградили всичко това - проф. Стефан Данаилов – основател и арт директор, Димитър Малашинов –фестивален директор, Кръстьо Кръстев и на Богдана Костуркова, селекционер на програмата. „ Община Пловдив е заставала и ще продължи да застава зад Фестивала и занапред“ заяви още заместник-кметът и пожела успех на 21-то издание.

Фестивалният директор Димитър Малашинов благодари на Министерство на културата, на община Пловдив и на спонсорите Роза Импекс ООД и КЦМ 2000 АД , които неизменно подпомагат реализацията на културното събитие. Той изрази своето удовлетворение от факта, че пловдивчани отново са на високото си ниво и разказа, че при отварянето на касата и през тази година опашката от желаещи да закупят билети е стигала до бившето кино „Република“, днес Книжарница „Хеликон“. Мотото на 21-ото издание е "Театъра Пътят", а подробностите за програмата и за съпътстващите фестивални събития са публикувани в сайта www.scenatepe.com Билетите за „Сцена на кръстопът“ се продават на касата на театъра, онлайн чрез сайта на Пловдивския театър, както и на касата на Куфарчето в Мол Пловдв. Домакин на форума е Драматичен театър-Пловдив.

21-то издание на Сцената се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Пловдив, както и с щедрата подкрепа на главния спонсор Роза Импекс, КЦМ 2000, KABILE, строителна компания "Маи-груп" ЕООД, „Атаро Клима”, „Димитър Маджаров”. Медийни партньори са БНТ, БНР, БТА, вестник "Марица" и сайтовете plovdivtime.bg, plovdiv-online.com , podtepeto.com, u4avplovdiv.com, politikavplovdiv.com, mediacafe.bg.

Banner 468 x 60 px