Destiny

20 души припаднаха на рок фестивал в Пловдив

радио фокус радио фокус

Близо 20 души са имали нужда от медицинска помощ в първия ден на фестивала „Hills of Rock“ в Пловдив. Това съобщи Никола Дойчев от Доброволно формирование „Пловдив 112“, които обезпечават събитието с медицински грижи и спешна намеса при нужда.

По думите му най-многобройни са случаите на припадане след топлинно изтощение в резултат на високите температури. „Пет от случаите бяха по-сериозни. Имаше момче, което беше с по-специфични припадъци. Наложи се да му окажем спешна помощ и да бъде транспортирано с линейка. Повечето от случите касаеха млади хора, които употребяват алкохол, но не се хранят. Всичко това, съчетано с температурите води до случаи на топлинно изтощение. Все пак, броят на нуждаещите се от медицинска помощ бяха изключително малко спрямо температурите над 40 градуса и безразсъдството на някои посетители“, коментира Никола Дойчев. Доброволецът поясни, че сред припадналите след топлинно изтощение са както жители на града и гости от цяла България, така и от чужбина.

„Препоръчват на посетителите на фестивала да си вземат слънцезащитни дрехи, слънцезащитно масло за мазане. Изключително важно е да пият много вода и да не прекаляват с алкохола. Жега и алкохол е изключително лоша комбинация, която понякога води до фатални последствия“, посочи Дойчев.

Banner 468 x 60 px