ВИДЕО: Багери прегазиха ромско гето в Пловдив

Багери влязоха в пловдивската Арман махала и започнаха събарянето на ромски къщи, предаде репортер на PlovdivNews. На място е кметът на "Северен" Ральо Ралев, има и много полиция. Ексцесии обаче няма.

Днес ще бъдат съборени 5 от 15 незаконни постройки.

"Има заповеди, че къщите са незаконни и подлежат на събаряне още преди да стана кмет. В началото на 2015 отново са им връчени заповеди, че къщите са незаконни. 

Има жалба за масивни къщи, от хора които са имали къщи на това място. Те са обезщетени и са им дадени апартаменти в блока. След това обаче те продават тези апартаменти и пак си правят къщи на поляната", коментира кметът на Северен Ральо Ралев.

"Това са хора с единствено жилище. Има болна жена, бременни и малки деца. Има писмо от съда в Страсбург уведомява общината, че няма право да се събарят къщите преди да осигури жилища на тези хора", коментира адвокат Къдринов от Хелзинкски комитет. 

Кметът Ралев обаче бе категоричен, че няма да се събарят сгради  преди да бъдат осигурени социални жилища на хората и то не защото са длъжни, а от човещина.

Media

Banner 468 x 60 px