Прокурори изнесоха лекция на тема „Животът е хубав без агресия“ пред гимназисти по покана на кмета на район „Западен“

Прокурори от Районна прокуратура-Пловдив изнесоха вчера лекция на тема „Животът е по-хубав без агресия“ пред гимназисти от три училища в район „Западен“ по покана на районния кмет Димитър Колев.

Повод за срещата беше 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените, който е отбелязан за пръв път през 1999 г. с резолюция на ООН. На открития урок в залата на общината присъстваха ученици от 10 и 11 клас от Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“, СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и Спортното училище „Васил Левски“.
Домакин на срещата бе районният кмет Димитър Колев. В нея участваха Димитър Караилиев, заместник-кмет на район „Западен“, Атанас Илиев, заместник-районен прокурор, прокурорите от Районна прокуратура-Пловдив – Димитър Костов и Димитринка Русенова, Невена Божилова, психолог и президент на „Зонта клуб“ - Пловдив и Таня Иванова, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора.
По време на лекцията прокурорите обясниха на учениците за действието на Закона за домашно насилие, къде да подадат жалба, ако са станали свидетели или са пострадали, за уязвимите групи и др. Прокурор Димитър Костов разказа за казуси от своята практика, свързани с прояви на киберагресия.
„Човек, който упражнява насилие винаги е слаб, ако е уверен в себе си, не би постъпил така. Ако се чувствате жертва на домашно насилие или пък знаете за свои близки, веднага трябва да се обърнете към учителите си, възпитателите и институциите, за да получите навреме помощ“, каза Невена Божилова, президент на „Зонта клуб“-Пловдив.
Кметът на район „Западен“ Димитър Колев благодари на участниците в срещата за компетентната и откровена беседа с учениците, като обеща срещите в този формат да продължат и през следващите месеци.

Banner 468 x 60 px