Паркоместата и таксиметровите такси - отново в центъра на общинската сесия

Общинският съвет в Пловдив ще гласува измененията на две общински наредби – за реда за наемане на паркоместа пред жилищните сгради и за намаляване таксите за таскиметрова дейност. И за двете точки не остана време да бъдат разгледани на сесията на местния парламент преди седмица, затова са в днешния дневен ред на съветниците.

Обновената наредба за паркоместата в Пловдив предвижда те да се разпределят с конкурс с явно наддаване и такса не по - ниска от 20 лева на месец, а не както досега чрез жребий между кандидатите. Изменението в наредбата предвижда още желаещите участници за паркомястото да се оценяват от комисия, сформирана със заповед на кмета на съответния район. На едно жилище ще се полага едно паркомясто и то ще се ползва за срок до 5 години.

До изменението на регламента се стигна след като по жалба на бившия кмет на града Славчо Атанасов Върховният административен съд отмени действащата процедура. Измененията в наредбата за извършване на таксиметрова дейност в Пловдив предвиждат превозвачите да плащат такса от 80 лева, вместо досегашните 100 лева.

За промяна в обстоятелствата на удостоверенията за регистрация ще се плащат 50 лева, а за промяна в списъците на водачите и автомобилите таксата ще е 5 лева за всеки водач или автомобил. Издаването на дубликат на регистрационно удостоверение за таксиметров превоз ще струва 20 лева. Предвижда се разликата между разходите и размерите на таксите да се поеме от бюджета на община Пловдив

. В дневния ред на съветниците е и освобождаването на ползвателите на общински терени от такси за сервиране на открито. Предложението на кмета Здравко Димитров за преференция към търговците за периода 1 – 28 февруари е заради извънредните мерки във връзка с пандемията. Наемателите, вече платили таксата, ще я ползват за времето, когато заведенията бъдат отворени.

Местният парламент ще приеме и нов правилник за дейността на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Точките за разглеждане в днешната общинска са 18.

Banner 468 x 60 px