Безплатно измерване на кръвната захар организира „УМБАЛ-Пловдив“ от 8 до 19 ч. на 14 ноември, когато се отбелязва Световният ден за борба с диабета. Изследванията ще се правят в заседателната зала на първия етаж от екипа на Отделението по ендокринология. Не е необходимо предварително записване, от желаещите няма да се изискват направления от личния лекар.

Кампанията е насочена към пациенти, диагностицирани със захарна болест, както и за лица с рискови фактори, а целта е профилактика на усложненията, които лошият контрол върху нея причинява, заяви началникът д-р Станимира Станчева-Василева. На всички желаещи допълнително ще бъде дадена информация за хранителен, двигателен и терапевтичен режим.
Диабетът е социално значимо заболяване, което у нас засяга вече над 520 000 души, но се счита, че има поне още 200 000 българи, които са болни, но не знаят. В Европа засегнатите са над 60 млн. души, а в света над 380 млн. имат захарен диабет тип 2. В момента над 1,1 млн. са деца и юноши, страдащи от тип 1.
Диабетът е хетерогенна група заболявания, тъй като освен посочените два най-често срещани типа, има още гестационен диабет, който се появява по време на бременност, а също тип LADA и MODY. Възможно е да бъде предизвикан от медикаменти, напр. кортикостероиди, от други ендокринни заболявания /тиреотоксикоза напр./ или от болести на панкреаса. Други по-редки форми са резултат от генетичен дефект в инсулиновите рецептори или в инсулиновото действие.
Ако тип 1 е свързан с автоимунен процес, водещ до пълен инсулинов дефицит, то тип 2 може да се диагностицира при намалено ниво на инсулин, но и при патологично завишено.
Рисковите фактори, които биха могли да доведат до диабет са затлъстяването и наднорменото тегло, неправилното хранене, намалената двигателна активност, стресът, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, роднини със захарен диабет, метаболитен синдром и жени, родили бебе с тегло над 4 кг.
Д-р Станчева припомни, че за диабет се говори, ако кръвната захар сутрин на гладно е равна или над 7 ммол/л, а на 2-ри час в хода на оралния глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) е ≥ 11,1 ммол/л. Диагнозата е сигурна и когато при случайно измерване, резултатът е над 11,1 ммол/л. Друг диагностичен критерий е гликираният хемоглобин /НвА1с ≥ 6,5 %/.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!