Пловдив отбелязва Европейската седмица на мобилността със серия от събития

С безплатна обиколка сред обектите в Стария град официално започна Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) в Пловдив. В рамките на 16.09 до 22.09 в града ще се проведат серия организирани мероприятия във връзка с отбелязването на ЕСМ 2020, а на 23.09 ще се състои закриващото събитие на кампанията. 

Европейската комисия е определила тазгодишната кампания „Чиста мобилност за всички“  да се проведе под мотото „Избери как да се придвижваш“. Местен координатор е Дирекция „Екология и управление на отпадъците“, които за осма година подкрепят европейската инициатива.

Откриващото събитие се състоя днес с безплатен пешеходен тур „Крачка по крачка за здраве и познание“ по инициатива на ОИ „Старинен Пловдив“. В продължение на час професионален екскурзовод запознаваше любопитни пловдивчани с пластовете история на културно-историческите обекти в Стария град. Турът е с начален час 16:00 часа, а стартова локация е бариерата на ул. „Съборна“. Той не включва посещение вътре в обектите и се провежда при максимално допустими до 15 човека. От екипа на ОИ „Старинен Пловдив“ уверяват, че при интерес от страна на посетителите ще бъдат проведени и допълнителни обиколки от 17:00 до 18:00 часа.  

“Това е една инициатива, която дава възможност на хората да се раздвижат и същевременно да опознаят и да се докоснат до историята на града“, коментира директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев.

Общинският институт се включва в Европейската седмица на мобилността с още едно голямо събитие, което също ще се проведе в периода 16 – 20 септември. Инициативата е под надслов „Бъди активен с нас“ и предлага безплатна гимнастика на открито. Всеки ден от 9:30 на автентичния Римски стадион пловдивчани могат да се включат във фитнес тренировките на фона на археологическите богатства на Пловдив.

„Тренировките се провеждат с едни от най-добрите треньори в Пловдив и включват боди фит, пилатес и зумба“, коментира ръководителят на отдел „Културна политика и информационно обслужване“, ОИ „Старинен Пловдив“ Донка Налбантова.

По думите й тренировките под открито небе са гъвкава, модерна и интересна форма, способна да привлече младите хора и да ги мотивира да бъдат физически активни.

По-рано днес бе проведен и „Ден на отворените врати в автоматичния измервателен пункт за качеството на атмосферния въздух „Каменица” на територията на Община Пловдив“. Пунктът бе посетен от над 120 граждани и ученици, а експерти демонстрираха как се извършва мониторингът на атмосферния въздух в града. Събитието се организира в сътрудничество на Община Пловдив с Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив и Регионалната лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда.

Организираните мероприятия по повод Европейската седмица на мобилността продължават и през следващите дни и ще се състоят, както следва:

-          17.09 (четвъртък) в 10:30 часа – Спортно ходене на Гребен канал Пловдив. Инициативата е на ОП „Жилфонд“ и в нея ще се включат служители от общинското предприятие.

-          18.09 (петък) в 8:30 часа – Организиран пешеходен преход до върха на хълм „Бунарджик“. Изкачването е по идея на Пловдивски общински инспекторат.

-          23.09 (сряда) в 17:00 часа – закриващото събитие на ЕСМ - колоездачна обиколка на Гребен канал Пловдив по инициатива на ОП „Общинска охрана“.

Община Пловдив приканва гражданите да се включат в инициативите!

Banner 468 x 60 px