Община Пловдив ще разработи нов механизъм за разплащане към транспортните фирми от градския транспорт

Община Пловдив ще разработи нов механизъм за разплащане към фирмите превозвачи, така че пловдивчани да получат по-добра услуга. Това заяви кметът Здравко Димитров по време на среща с общински съветници.

Оптимизиране на транспортната схема и размера на компенсациите към фирмите превозвачи бяха част от темите, които обсъдиха по време на разговорите, на които присъстваха и заместник-кметовете Тодор Чонов, Илия Кирчев.

„Засега няма да се увеличава цената на билетите и картите за градския транспорт“, заяви кметът. Той подчерта, че разбира сериозното положение, в което се намират превозваческите фирми вследствие на извънредното положение заради мерките, наложени за ограничаване на COVID 19. 

Община Пловдив е пуснала уведомление към консорциума, който обслужва градския транспорт за това, че две от фирмите в него не изпълняват договора от 2018 г., като не спазват изискването автобусите, които се движат, да бъдат с екологичен клас EURO 6 и годината на регистрация да бъде след 2014г. 

В писмото е указано, че ако в срок от един месец не бъдат заплатени неустойките в размер на 145 000 лева и 120 000 лева за двете фирми, както и отстраняване на нередностите по договора, то същият ще бъде прекратен едностранно и ще се пристъпи към процедура за сключване на временни договори и провеждане на обществена поръчка с нови правила и по нови критерии, обясни още Тодор Чонов. Той припомни, че многократно Община Пловдив е изпращала предупреждения към транспортните фирми, обслужващи градския транспорт на Пловдив, но заради затрудненията около световната пандемия на COVID- 19,  е дадена отсрочка.

По време на днешната среща заместник-кметът запозна общинските съветници със стъпките, които прави община Пловдив по отношение на създаване на общинско дружество, което да разполага със собствен екологичен транспорт. Намерението е да бъдат закупени автобуси след кандидатстване по европейски програми, съгласно новия програмен период. Вече е определен и терен, който да бъде използван за зарядни станции.

 „Ще модернизираме и надградим системата за градския транспорт. Едно от решенията, които в момента разработваме, е гражданите да заплащат билетите си с дебитни, кредитни или транспортни карти, SMS (по подобие на „Синя зона“). Монетните апарати ще бъдат запазени“, посочи заместник-кметът. Той коментира, че ще бъдат предявени и претенции по съдебен път спрямо фирма „Индра“.

Banner 468 x 60 px