Световна компания чисти безвъзмездно паметника на Съединението

За първи път паметникът на Съединението се мие по нова екологична технология.

Почистването се извършва абсолютно безвъзмездно от германската фирма „Керхер“ като дар за пловдивчани по случай 135-ата годишнина от Съединението на България и празника на града.  

„Радваме се, че  водеща световна компания проявява отношение към един от най-значимите символи на Пловдив. Приветстваме инициативата и оказваме пълна подкрепа. Осигуряваме цистерна с необходимото количество вода, а колегите от „Градини и паркове“ предоставиха автовишката“, коментира директорът на ОП „Чистота“ Николай Георгиев, който също беше на площад „Съединение“ при старта на акцията. Той припомни, че по традиция досега монументът се миеше с шампоан и вода в навечерието на 6 септември от екип на предприятието. 

„Работим с пароструйка в режим на 150 градуса пара под ниско налягане. Това почиства паметника от отлаганията, причинени от различните замърсители в градска среда, като същевременно го предпазва от наранявания“, обясни Христо Мамаров от управлението на „Керхер“ в България.

Александър Тодоров от пловдивския клон на компанията допълни, че по същата технология са почистени над 100 културно-исторически паметници по целия свят – от статуята на Христос в Рио де Жанейро до Бранденбургската врата в Берлин и площад „Свети Петър“ във Ватикана.

След Докторския паметник в София, който бе почистен безвъзмездно миналата година,  скулптурата в Пловдив е вторият обект в България, който печели вниманието на германската фирма. От „Керхер“ изказаха благодарност към кмета Здравко Димитров, че е откликнал на желанието им да допринесат със своите сили за празника, както и за оказаната от „Чистота“ подкрепа. 

Очаква се утре до обяд  да приключи почистването както на монумента, така и на целия площад.

 

Banner 468 x 60 px