Destiny

Eвелин Парасков и „Съюз за Пловдив“: Инцидентът с пропадналата кола в Кършияка ще се повтори, ако няма контрол

Инцидентът с  автомобила,  пропаднал завчера в  изкопа  в района на ул. „Полк. Дрангов“ и  „Добротич“ в Кършияка, няма да е последен, ако липсва инвеститорски  контрол за работата на строителните фирми. За това предупреждава председателят на групата  общински съветници от „Съюз за Пловдив“  Евелин  Парасков.

Ремонтът  се изпълнява по договор между Община Пловдив и строителни фирми  по проекта за воден цикъл, финансиран с безвъзмездната помощ по ОП „Околна среда“.  Смяната на водопровод и канализация започна преди няколко месеца и до този момент в офиса на „Съюз за Пловдив“   постъпват  безброй  жалби и сигнали за недобрата организация на работа  и продължителната липса на вода.

По този повод Парасков внася официално питане до кмета  на Пловдив какъв  контрол  осъществява  Общината  като бенифициент на проекта,  дали изпълнителите  на двата лота спазват  сроковете  при положение, че се работи бавно,  и какви мерки се предприемат за подобряване на  качеството на ремонтите  и  за обезопасяването на района.

„Честата липса на информация за потребителите при нарушено водоподаване изнервя допълнително живущите в квартала. Ясно ни е, че при всеки ремонт има известен дискомфорт, но редно е той да бъде сведен до минимум. Граждани ни  съобщават  за случаи, когато В и К спира водата  в значително по-голям периметър от необходимия за ремонта, което създава огромни затруднения“,  изтъква председателят на групата и настоява за отговор какви са причините.

Евелин Парасков напомня, че по проект са заложени точните  параметри на всички  материали, които следва да  се  използват при  строително – монтажните работи.

„Имаме сигнали за подмяна на определените по проекта  тръби с алтернативни и чакаме  конкретен отговор дали  има отклонения от проекта и  от условията, заложени в договорите.  Инвеститорският контрол е длъжен да следи  за спазването  на утвърдените в договора стандарти“, подчертава   шефът на групата. Съветниците  искат  информация дали в Община Пловдив  има данни  за некачествено изпълнение на СМР, слягане на изкопи и  за аварии  на изпълнени връзки между новоизграден и съществуващ участък от водопровод.

От „Съюз за Пловдив“ се интересуват  също така доколко основателен е тревожният  сигнал  за подмяна на  полиетиленовите канализационни тръби, предвидени в проекта,  със спиралозаварени , при които има съществени опасения за надеждността и за експлоатационните им качества.

„Жителите  на район „Северен“ дълги години  чакаха  старта на проекта за воден цикъл  и е добре, че  смяната на водопровод и канализация най-после започна. Сега е важно  усвояването на европейските средства да не бъде опорочено  с  калпава работа“, коментира Евелин Парасков.

„СЪЮЗ  ЗА  ПЛОВДИВ“  ЧАКА  ОТГОВОР  НА  СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ:

1.         Какъв контрол се осъществява от Община Пловдив, като бенифициент  по проекта на ОП „Околна среда 2014 – 2020“ и възложител на обществените поръчки по двата лота върху изпълнителите?

2.         Спазват ли се сроковете на изпълнение на двата лота и какви мерки се предприемат за подобряване на  качеството на изпълнение и организацията на работа?

3.         Какви мерки са взети по отношение на обезопасяването на района, в който се извършват ремонтните работи?  Какъв е  резултатът от проверките  след инцидента с  пропадналата кола на ул „Добротич“? 

4.         По какъв начин изпълнителят информира  гражданите  за нарушено водоподаване?

5.         Защо се налага спиране  на водозахранването в значително по-голям периметър от необходимия?

6.         При инвеститорския контрол има ли наличие на данни за некачествено изпълнение на СМР, слягане на изкопи и авариране на изпълнени връзки между новоизграден и съществуващ участък от водопровод?

7.         Констатирано ли е от общинската администрация наличие на подмяна на вида на полиетиленовите канализационни тръби със спиралозаварени , при които има съществени опасения за надеждността и за експлоатационните им качества?

 

 

 

Banner 468 x 60 px