Каназирева: Започва изграждането на новия водопровод на село Пъдарско

Областният управител Дани Каназирева подписа техническия проект за изграждането на новия водопровод на село Пъдарско, община Брезово, с който дългосрочно ще се реши проблема с качеството на питейната вода. Издадено е и разрешението за строежа на водопровода, който ще е с дължина 1,6 км и ще захранва Пъдарско от помпената станция на близкото село Борец.

В селото, хората от две години, заради наличието на естествен уран, ползват водоноски. Решението за новия водопровод бе взето след проведената среща в Областна администрация и поетите ангажименти от страна на ВиК и община Брезово още през януари тази година. „Най-важното е, когато има проблем, да се намери бързо и ефективно решение и да се определят ясни и конкретни срокове за решаването му. В конкретния случаи намерихме дългосрочно решение и ще окажем пълно съдействие при съгласуване и одобряване на документацията за изграждане на алтернативното водоснабдяване на Пъдарско, подчерта Дани Каназирева. По думите й усилено се работи и по отстраняване на проблема с недостига на питейна вода в с. Стрелци –община Брезово, където вече има изграден нов сондаж.

Водоизточникът е почистен и са проверени експлоатационните му характеристики. Взети са проби за качеството на водата, като първоначалните резултати са добри и същите отговарят на изискванията за питейна вода. Предстоят задължителните процедури по въвеждането му в експлоатация, с което ще се отстрани дългогодишния проблем за населеното място. Каназирева допълни, че за решаването на проблемите с водоснабдяването в областта е много важна добра комуникация с институциите и местната власт. Пример за това е решението на проблема с нарушеното водоподаване в Сопот, за който сигнализира кмета на общината Деян Дойнов в писмо до Областна администрация и до Асоциацията по ВиК. При извършената проверка на място бе установено, че водоподаването в града е нарушено в следствие на извършен монтаж между съществуващия и новоизградения тласкателен водопровод на града, както и пробни действия по въвеждането му в експлоатация. След проведените разговори с управителя на ВиК Пловдив Спартак Николов проблемът бе отстранен и нормалното захранване с вода на града бе възстановено. От своя страна кметът на община Сопот изпрати писмо до областния управител, в което благодари за бързата намеса и взетите незабавни мерки.

„Надявам се, в бъдеще да не се стига до намесата на Областна управа и този случай да послужи като пример за добрата комуникация между институциите, защото нашата цел е да бъдем в служба на гражданите, пише кметът на община Сопот в писмото си.

Banner 468 x 60 px