Плановете на България да достави ракети за системите за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна са грубо нарушение на международните ангажименти. Това заяви руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) в официално изявление.

От там призовават българските власти да преразгледат решението си.

„Съгласно член 4 от споразумението между правителствата на Русия и България за военнотехническо сътрудничество, прехвърлянето на трета страна на оръжия и военно оборудване, получени в рамките на двустранното сътрудничество, е недопустимо без предварителното писмено съгласие на Руската федерация“, се казва в позицията, цитирана от ТАСС. Споразумението между двете държави е подписано на 5 септември 2002 г.

banner

“Прехвърлянето на оръжия в зоната на бойните действия в Украйна неминуемо ще доведе до допълнителна ескалация на конфликта и невинни човешки жертви. Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение, за да не се допусне нарушаване на нормите на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество”, се казва в съобщението на ФСВТС.

По-рано днес българските народни представители приеха Проекта на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Това стана по време на закрито заседание. С решението НС одобри да се изпратят на Украйна неизправни зенитни ракети. Заедно с тях ще бъдат изпратени и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие, които са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи./BGNES,Nova

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!