Destiny

В Пловдив започва изграждането на уникален за България Център за върхови постижения

Утре в Пловдив ще започне строителството на първия в България международен  научен център за върхови постижения, финансиран директно от ЕС.  Проектът „ПлантаСИСТ Създаване на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология за превръщане на фундаменталните научни изследвания в устойчиви био-базирани технологии в България“ се ръководи от двама българи - доц. Цанко Гечев и доц. Милен Георгиев.

  Той се реализира в рамките на 7 години и е на стойност 15 млн. евро, които са осигурени от европейската програма "Хоризонт 2020", подпрограма - WIDESPREAD-TEAMING. А през ОП НОИР българската държава инвестира други 30 млн. лв. в сгради и оборудване.

Проектът се реализира вече трета година и има своите първи научни успехи с над 70 научни публикации по цял свят.

На събитието ще присъстват заместник-министър председателят Томислав Дончев, зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева, изпълнителен директор на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев, кметът Здравко Димитров, зам.-областният управител Димитър Керин, кметът на район „Тракия“  Костадин Димитров, зам.-кметът  образование и бизнес развитие Стефан Стоянов, ректорът на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева, ректорът на УХТ проф. д-р инж. Пламен Моллов, както и други представители на научната общност.

Banner 468 x 60 px