Destiny

Министър Димитров: Подкрепяме реализацията на проекта за чиста питейна вода на Пловдив

„Подкрепям реализацията на проекта „Въча“, който е от изключителна важност за осигуряването на чиста питейна вода за града. Язовирите около Пловдив са пълни средно на около 95%, така че вода има, а със снабдяването от каскадата ще решите проблема с качеството на питейната вода за 50 години напред“.

Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров след работна среща с кмета на Пловдив Здравко Димитров. Двамата са направили преглед на четирите важни проекта, които в момента се реализират в града по линия на ОП „Околна среда“*, а също са коментирали приоритетните за следващият програмен период 2021 – 2027 г.

Важен проблем, който бе обсъден, е как да се осигурят средства, за да се затвори и реколтивира препълненото сметище в Цалапица и да се финансират бъдещи проекти, които ще гарантират кръгова икономика на града. „Имате потенциал и съм сигурен, че кметът ще постави началото на тази политика“, заяви още министър Димитров.

 „Всички тези проекти, които сега реализирате ще доведат до повишаване качеството на живот в града, който има проблемите, каквито изпитва и столицата“, коментира още министър Димитров.

Двамата бяха единодушни, че освен каскада Въча, друг важен проект е вторият гребен канал на Пловдив, както и проектите за подобряване на енергийната ефективност.

Министърът подчерта, че кметовете имат много сериозни ангажименти по поддържане коритата на реките и те работят активно в тази посока, за да се избегнат наводнения. 

„Днес има много добри новини за града ни“, коментира кметът Здравко Димитров като посочи отпуснатите средства за нова Детска клиника към УМБАЛ „Св. Георги“. „Искам да благодаря на правителството за тази подкрепа, за това че е последователно в политиката си за опазване на детското здраве." По думите му в Пловдив има прекрасни специалисти и новата модерна база ще им помогне да съберат на едно място своята експертиза и да направи грижата за детското здраве още по-качествена.

Кметът съобщи още, че община Пловдив очаква всеки момент проектът за Южната тангента на Околовръстното да бъде представена в Агенция „Пътна инфраструктура“. Средствата за отчуждаването и строителството ще бъдат осигурени от правителството. "Имаме уверение, че новото трасе ще бъде с две платна с по две ленти и разделителна ивица по средата", подчерта кметът. Трасето ще е 20 метра широко и 4,5 км. дълго.

* Обсъдени проекти: Интегриран проект за водите на Пловдив, Изграждане на компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци, Мерки за подобряване качеството на въздуха и намаляване нивата на ФПЧ10 от битовото отопление, Адаптация на климата.

 

Banner 468 x 60 px