Destiny

Кметът Здравко Димитров посрещна първата официална делегация от встъпването си в длъжност

„Щастлив съм, че встъпвайки в новата си длъжност като Кмет на Пловдив, още в първите дни на мандата ми, имам високата чест и удоволствие да посрещна точно гости от побратимения град Окаяма. Приемам това като добър знак и като символ на нашето дългогодишно приятелство. С тези думи кметът Здравко Димитров се обърна към Масао Омори, кмет на побратимения на Пловдив японски град.

„Дефиле на младото вино“ завладя Пловдив

Днес беше открито ХI-то издание на „Дефиле на младото вино“. Традиционно то се случва през третия уикенд на ноември. В рамките на три дни – 15, 16 и 17 ноември организаторите от „Съвет по туризъм – Пловдив“ с финансовото съдействие на Община Пловдив, са подготвили богата съпътстваща програма с винено-кулинарна обиколка сред историческите ценности на Стария град.

„Европейска седмица за намаляване на отпадъците” на територията на община Пловдив

Община Пловдив за поредна година взема участие в Европейската седмица за намаляване на отпадъците, като в периода 18 - 22 ноември 2019 г. организира кампания за разделно събиране на отпадъци от излезли от употреба гуми (ИУГ), негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА) и отработени масла (ОМ). Гражданите могат безвъзмездно да предават тези отпадъци на адрес: гр. Пловдив, Район „Северен”, ул. „Георги Бенев” №4, площадка на „Универсметал” ООД от 09:00 до 17:00 ч.

„Променяме диабета“ в Пловдив

 

Пешеходен маратон с кауза, велопоход и безплатно измерване на кръвната захар ще се проведат в Пловдив по повод 14-ти ноември – Световният ден за борба с диабета. Инициативата е под патронажа на Негово превъзходителство Сьорен Якобсен, Посланик на Дания в България, реализира се от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет и МУ-Пловдив с подкрепата на Ново Нордиск. Отправена е покана към Кмета на град Пловдив г-н Здравко Димитров да се включи в инициативата. 

Борисов в Солун: България ще участва с 20% в капитала на Бургас - Александруполис

"Акцент на срещата ми с посланика на Съединените американски щати в Гърция Джефри Пиат бе диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Отбелязах извършените от началото на 2019 г. до момента доставки на втечнен природен газ за българския пазар - 396 млн. куб. метра, в това число 182 млн. куб. метра газ с произход САЩ", написа премиерът Борисов във фейсбук.

Кметът: Здравко Димитров не влиза в договорки. И като спортист не съм влизал в договорки, и като политик

Пловдив ще се разширява, а важни за града решения, като намаляване на данъците, ще бъдат взимани след обществено обсъждане, казва в първото си интервю за в. „Телеграф” на кмета на Пловдив.

-Г-н Димитров, какво бе първото управленско решение, което взехте като новоизбран кмет на втория по големина град?

-Съставих екип и то доста добър екип, който го представих пред медиите, за да могат да се запознаят и гражданите. Много балансиран, екип от специалисти. Екип, който ще работи всеотдайно, така че Пловдив дса се превърне в едно още по-добро място за живеене. С високи доходи, с разтоварен трафик, с ефективен градски транспорт,  с чист въздух, с нови детски градини и ясли. Всичко това, което сме си го говорили по време на преизборната кампания, трябва да започнем лека-полека да го изпълняваме. Бих искал специално да благодаря на г-н Бойко Борисов, защото подкрепи моята кандидатура за кмет на Пловдив. След ъбранията и след решенията на Изпълнителната комисия имаше възможност пак да избира, но той ми гласува доверие. Това е огромна отговорност и тежи наистина. Аз ще оправдая това доверие.

-Вярно ли е, че увеличавате с двама бройката на заместник-кметовете?

-Има такава вероятност. Ресор „Транспорт“ е много тежък. По време на кампанията нямаше среща, на която пловдивчани да не поставяха проблемите с натоварения трафик, задръстванията и паркирането. Необходимо е да има ресорен заместник, който да отговаря персонално и да решава проблемите решително и бързо. Поверих тази задача на Тодор Чонов (б.р. – бивш директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив). Пловдив ще продължи да се развива като културна столица на Европа, защото това е много силен туристически бранд, който ние успяхме да наложим. Затова е редно да има заместник-кмет по култура, археология и, може би, туризъм. Пловдив има нужда от това. Пловдив вече е разпознаваем и е поставен на картата на Европа и света. Досега работихме за културна столица, но нека този продукт да продължи да работи и в бъдеще за Пловдив, през следващите години.

- Ще си вдигате ли заплатата?

- Трябва да видим и какво е финансовото състояние на общината, но от 8 години заплатите в общината не са пипани. Това за мен не е нормално. Заплатата на кмета на Пловдив е 1300 лева. Мисля, че на колегата от Карлово, е 2 600 лева. Не казвам, че той не заслужава тези пари. Проблемът не е в моята заплата, а защото е база за формиране на възнагражденията в цялата администрация. Председателят на Общинския съвет взима 90 % от моята заплата, на по 80% са заместник-кметовете. Как да мотивираме хората да работят за гражданите с тези ниски заплати? Как да привличаме качествени специалисти, юристи, архитекти, ако им даваме заплати по 600 лева? Все пак минималната заплата от 1 януари догодина се вдига на 610 лв. Ще има обсъждане по този въпрос, естествено. Аз не мога да го реша еднолично.

- Досега пловдивчани на шега казваха „Тотев е виновен” за всеки проблем, а сега ще казват „Зико е виновен”.

- Ами „Зико е виновен” – нормално е. (смее се).

- Как го приемате?

- За загубите имат един виновник, а бащите на победата са много. Нормално е да бъде кметът виновен. В края на краищата аз съм поел този кръст, тази тежест. Ако наистина съм виновен – да! Приемам!

- Няма да Ви тежат подобни „обвинения”?

- Сигурно ще има обвинения. Който не работи, той не греши. Но това няма да ме откаже да си върша работата.  Това е истината.

- Обявихте амбициозна предизборна програма за справяне с проблемите на Пловдив. Откъде ще започнете?

-Трафика. Вече го започнахме. Оказа се, че в Центъра за управление няма хора. Ей това е най-новото.

- Как така няма хора?

- Напуснал е единственият човек, който наблюдава трафика. Но не само това е проблемът. Светофарите, десните завои, циклограмата на левите завои. Регулирането на транспортните потоци е наука. Има си специалисти, ще ги поканим да обсъдим настоящата ситуация. Ще разговаряме и с хората, които всеки ден се сблъскват с проблема – таксиметрови шофьори, превозвачи, за да кажат и те своето мнение. Тогава ще вземем решение.

- Тоест, предвиждате да има обсъждане?

- Да, задължително. За всяко едно важно решение за града, ще има обществено обсъждане. Това съм го гарантирал. А и кой по-добре ще ми каже от таксиметровите шофьори и от превозвачите, които постоянно са на улицата, къде е проблемът.

- Вие казахте, че „кметът трябва да усеща пулса на града, да предусеща проблемите и да намира решенията”. Това са силни думи. Но как на практика ще ги реализирате?

- Когато си близо до хората. Като мина по улицата, пловдивчани ме спират и споделят с мен градските проблемите, с които се сблъскват ежедневно. Мислите ли, че някой ще ми спести нещо нередно? Казват ми го веднага! И като областен управител, и като районен кмет. Мен не ме е страх да бъда сред хората. Аз ползвам понякога и градски транспорт, таксита. Готов съм, вслушвам се, слушам всеки един от тях.

- Казахте, че предвиждате да намалите местните данъци и такси, малко в противовес с позицията на г-жа Менда Стоянова?

- И с Влади Горанов, и с премиера дори.

- Но нашите данъци са по-високи от тези в София?

- Така е. Но не трябва да се гледа едностранно. Аз също плащам данъци тук. Но и държавата трябва да има приходи, както и общината. Също трябва да има обсъждане, да се изкажат и специалисти, финансисти. Ако може, казвам пак. Винаги съм казвал – ако може. Не може да намалим данъците на всичко, а после ще искаме инвестиции в инфраструктурата, за строителството на нови детски градини и ясли, за нови паркове и и места за спорт и отдих.

- Но пък от друга страна големи автотранспортни фирми се пренесоха в съседни общини и там си плащат данък МПС.

- Така е и от това хазната на града губи милиони левове приходи. Ще разговарям с тях дали са склонни, ако данък МПС бъде редуциран, да се върнат като данъкоплатци в Община Пловдив. Убеден съм, че дори и с малко да се намалят ставките, тези фирми ще се върнат, ще се вдигне и събираемостта, а оттам и приходите.

- Какво представлява концепцията Ви за зелен град?

- Естествено, много повече паркове. Тя преминава и през идеята градът да се разшири. Иначе се презастроява. Градът се задъхва в рамките на своите граници.

- За това разширение ще срещнете страшна съпротива от съседните общини.

- При една добра разяснителна кампания, смятам че хората, които живеят там ще разберат ползите от това присъединяване. Те така или иначе ползват здравеопазването, училищата, инфраструктурата на Пловдив. Работят в Пловдив. Така че, трябва да се регулира този процес, защото те ползват нашите пътища, а не си плащат тук данъците.

- Говорил ли сте с кметовете на тези общини?

- Кметовете се сменят и те винаги имат интерес да запазят статуквото. Но ние трябва да надскочим собственият си интерес и като граждани и като управленци. Защото  Вековният Пловдив и неговото опазване, е по-важно от всичко. Този град е един от най-древните живи градове в света, не ще позволим ли да го презастроим, да го блокираме, да направим непривлекателен за гражданите му, за гостите и туристите?! Градът е преживял толкова хилядолетия, ние трябва да сме отговорни към историята и към бъдещите поколения. Трябва да се гледа напред, да имаме визия за следващите 20-30, че дори и 50 години. Това нещо ще стане. Колкото по-рано стане, по-добре.

- Имаше ли политическа договорка с г-жа Дани Каназирева да заеме Вашия предходен пост като областен управител?

- Здравко Димитров не влиза в договорки. И като спортист не съм влизал в договорки, и като политик. Хората ме познават. Ако е имала разговори с г-н Борисов, аз не съм присъствал на тях.

- Ревизия на общинската фондация „Пловдив 2019” ще има ли?

- Нормално е да има.

- Ще станете ли председател на фондацията „Пловдив 2019”?

- Нямам намерение да ставам председател на фондацията. Ще сложа някой по-достоен за този пост от мен.

- С какво спортът помага в политиката? Един традиционен въпрос.

- Предизборно „уморих“ двама шофьори  (смее се). Не издържаха на темпото ми. Срещнах се с над 20 000 души. Имах около 360 срещи. Даже колегите от екипа се сменяха. Това са официалните срещи, а имах и много неофициални. Променях често календара, за което те ми се сърдеха много често. Но това е. На война като на война. Казах още в началото, че ще дам всичко от себе си и ще победя. В началото им казах, че ще имаме 6 районни кмета, те наведоха глави. Не ми повярваха, защото и резултатите в началото бяха по-колебливи. Но аз съм такъв – давам всичко от себе си и ако ме победят, значи този човек е по-добър от мен. Стискам му ръката и продължавам.

Ето кои шахти ще чистят идната седмица

Дъждоприемните шахти ще се почистват по график и идната седмица. Сигнали за липсващи или счупени капаци се приемат на телефон 032/675 817. Ето къде ще работят екипите: 

На 18.11.2019 г. (понеделник): квартал „Прослав“; бул. „Македония“ (Бетонния мост), ул. „Димитър Талев“, ул. „Даме Груев“.

Район „Централен“ с кампания за събиране на стари гуми и акумулатори

От 18 до 22 ноември 2019 г. район „Централен” ще проведе кампания за разделно събиране на излезли от употреба гуми, отработени масла и негодни за употреба батерии и акумулатори. Инициативата е в рамките на Европейската седмица за намаляване на отпадъците, а целта й е по-голяма осведоменост на гражданите относно устойчивото използване на ресурсите.

Banner 468 x 60 px