Пловдив е лидерът на културния туризъм в България

На официална церемония във Военния клуб на София миналата вечер, бяха връчени Вторите годишни награди в туризма на Министерство на туризма на Република България. След оспорвана надпревара Пловдив спечели три награди – първа награда в категорията „Община за културно-исторически туризъм“, второ място за Античния театър в категорията „Туристическа атракция“ и трето място в категорията „Туристическа дестинация“. На фестивала „Дефиле на младото вино“ не достигнаха няколко пункта да се нареди в тройката финалисти в категорията за събитие, която беше най-оспорвана.

Гости от Бремен на посещение в район "Източен"

Представители на местната власт и неправителствени организации  от гр. Бремен, Германия  бяха на посещение в район „Източен“ с цел обмяна на опит и сътрудничество в областта на социалното и трудово законодателство; политика за работа с хора от различни етноси; образование и работа с младежта. Пред кмета на района Николай Чунчуков  и служители от администрацията бяха направени презентации, свързани с проект  по програма РОМАКТ на Европейската комисия и Съвета на Европа за интеграция на роми в Европа.  Те  поставиха въпроси, свързани с нарастващата българска общност в гр. Бремен, която има нужда от  административна, социална и правна помощ.  Д-р Заул Ревел- директор „Европейски политики и програми“ към Регионалното министерство на провинция Бремен по социална политика , младежи, жени, интеграция и спорт постави на дискусия въпроси, свързани с правата и задълженията на заминаващите към Германия български граждани, относно техния граждански и социален статус.  Петра Вулф-Ленгнер -  директор на Социален център за консултации презентира гражданското и администратвно обслужване на новодошли граждани на ЕС в гр. Бремен. 

От районната администрация бяха споделени добри практики от проекти на оперативни програми, вкл. и такива, свързани с административното обслужване на граждани. Стефка Симеонова- гл. експерт “Образование“  представи подробно  постигнатите резултати от Проекта „Растем заедно“  по ОП “НОИР“, което предизвика интерес у гостите за включването на изкуството като фактор за етническа интеграция

Децата от ДГ“Щастливо детство“ посрещнаха гостите с традиционна  питка и показаха умения в българските народни танци. Директорът Евгения Попиванова показа на гостите базата на детското заведение и сподели  иновативните практики с деца и родители с различна етническа принадлежност. Всички гости получиха коледни подаръци, изработени от децата.

Милка Тодорова- Добрикова- зам.- кмет  като модератор на събитието,  пое ангажимента по бъдещите двустранни отношения между общинската администрация и  Социалния център за консултации за съвместно сътрудничество . 

 

Откриха полицейската приемна в Шекера, ще има ли спокойствие?

Новата полицейска приемна в Шекер Махала днес бе официално открита от вицепремиера Валери Симеонов, кмета на града Иван Тотев, областният управител Здравки Димитров, кмета на Северен Ральо Ралев и шефа на пловдивската полиция Атанас Илков, предаде репортер на PlovdivNews.

"Благодаря на фирмата, която се зае да направи тази приемна почти бе печалба. Вижда се че отт такива приемни има голям ефект. Сега остава да направим приемна на още едно невралгично място в България- в Гърмен", коментира Симеонов.

"Благодаря за инициативата, която поде вицепремиерът Симеонов. Отпуснахме необходимите средства и след изграждането на тази приемна хората в района ще бъдат по- спокойни", коментира от своя страна кметът на града. 

В приемната ще работят 5- ма служители. Освен това служители на 3- то районно ще патрулират в района, за да бъдат още по- спокойни хората, коментира шефът на полицията.

 

Дани Каназирева поиска средства в бюджета за нови тротоари в центъра и детски площадки край Марица

„Съюз за Пловдив“ иска средства в бюджета за 2018 г. за обекти, които хората във всички райони чакат от години

Дани Каназирева и съветниците от „Съюз за Пловдив“ искат в бъджета за 2018 г. да бъдат включени ремонти на няколко улици, тротоари и детски площадки. Конкретните обекти са във всички райони на града и са подробно описани в предложението.

Процедурата за платено паркиране в "Южен" е в ход

И в пловдивския район „Южен“ вече тече процедура по отдаване на места за платено местодомуване на леки автомобили, съобщи кметът Борислав Инчев. На този етап малко над 30 такива паркоместа са предвидени на новоизградения паркинг на ул. „Одеса“, както и на ул. „Радовиш“ до парк „Белите брези“. За местата ще може да се кандидатства до 21 декември 2017 г., като вече има подадени заявления от граждани, припомни Инчев.

Авиобазата в Граф Игнатиево се сдоби с автобус

Авиобазата в Граф Игнатиево се сдоби с автобус „Сетра“, който ще обслужва летците и командния състав. Дарението се реализира по инициатива и с подкрепата на областния управител Здравко Димитров. На събитието присъстваха и заместник областният управите Петър Петров, и главният секретар на Областна администрация – Пловдив Борислав Димов. 

Нов програмен продукт улеснява издаването на разрешителни за таксита в Пловдив

В изпълнение разпоредбите на Закона за автомобилните превози и с цел оптимизиране процеса на издаване на разрешителните за извършване на таксиметров превоз ОП „Организация и контрол на транспорта“ въведе програмен продукт „Мелия“, чрез който започнаха да се издават новите  разрешителни за 2018 г.

Областният управител се срещна с министъра на културата и ръководството на Фондация 2019

Областният управител Здравко Димитров проведе работна среща с министъра на културата Боил Банов. На срещата бяха обсъдени въпроси свързани с готовността на Пловдив за поемане на домакинството на Европейска столица на културата през 2019 година. Министърът на културата потвърди  ангажимента на ръководеното от него ведомство за реновирането на залата на филхармонията и обеща, че ремонтът ще приключи в срок и пловдивчани ще могат да се радват на една съвременна концертна зала. Двамата обсъдиха и редица културни инициативи, по които ще координират усилията си. 

Г-н Здравко Димитров проведе  и друга среща, на която присъстваха кмета по културата Александър Държиков, изпълнителния директор на „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, Елица Василева от общинската фондация, зам.-областните управители Евелина Апостолова и Димитър Керин. Цел на разговора бе обсъждането и подписването на специален меморандум между Областна администрация – Пловдив и Фондация 2019, с който се поставя началото на двустранно партньорство между двете институции в областта на културния обмен в областта. Споразумението ще даде възможност да се търсят начини за поощряване на културните мероприятия в района, които ще наситят с нови интересни фестивали и събития представянето на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година. Представителите на Фондация 2019 представиха отворената покана за финансиране на проекти, инициирани от и за читалищата в Пловдив и региона, с направление „Читалища: общностно участие и иновации“. Поканата е насочена към целия Южен Централен район, който включва областите Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик и в нея могат да кандидатстват, както читалищата в тези области, така и техни партньори, които са приготвили специално проекти по повода, заедно с тях и местните общности. Целта на програмата на Фондация 2019 е да поощрява най-разнообразни културни изяви и възможности за обогатяване на културния живот на тези общности, както и за развиване на социално предприемачество.

Областният управител подчерта, че връзката между институциите е от изключително важно значение, не само за успешното приключване на този проект, но и за оставянето на трайна следа в културното пространство на региона.

Banner 468 x 60 px

Main Menu