Тежък телефонен разговор Берлин-София! Меркел натисна Борисов за бежанците, той отказа

В тежък и напрегнат телефонен разговор канцлерът на Германия Ангела Меркел е настояла пред премиера Бойко Борисов България да приеме обратно бежанци. Министър-председателят ни обаче отказал категорично, с аргумента, че позицията на страната ни е изразявана нееднократно преди, по време на европредседателството ни и след него. Това твърди „Труд“, позовавайки се на свои отлично информирани източници, близки до Министерски съвет.

Знаете ли кое е Алтъ тепе в Пловдив?

PlovdivNews.bg продължава поредицата от материали, с които цели да запознае читателите си, особено по-младите сред тях, с интересни факти от близкото минало на Пловдив.

Пловдив не случайно е познат на светa като градът под тепетата. Но къде са повечето от тях?

Най-старото тепе в града е Алтъ тепе, известно под името Каменица.

За него се знае, че е било арена на състезания по борба. 

В онези времена Алтъ тепе, наричано още Петрица, било обрасло с трева и набраздено със скални издатини.

Мястото става известно като Каменица тепе, защото от него са били отломявани камъни за строителен материал. Водата от извора била използвана от чуждите пивовари за варенето на бира.

През 1882 тепе Каменица бива изринато, а на негово място се построява бирената фабрика.

Към днешна дата не можем да видим нито хълм Каменица, нито бирената фабрика. В днешния забързан век в центъра на Пловдив няма място за големи фабрики, а на мястото на пивоварната остана само коминът, около който е издигнат музей, и се изгражда модерен жилищен комплекс.

Невиждано откритие на Балканите: Император или цар лежи под гигантската пирамида до Пловдив

Тази гробница ще се превърне в световна атракция, след като се разкрие напълно и експонира. Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като разгледа разкопките на Малтепе - най-голямата могила на Балканите. Тя се намира на 20 км от Пловдив и вече в нея са разкрити 8 метра от южната стена на огромно гробно съоръжение.

“Няма такова в света, ако изключим египетските пирамиди. Най-високата гробница у нас е Поморийската, но тя е 5,5 метра. Други подобни гробници кули има в Рим и Палмирd, но те стигат до 6 метра. А нашата е над 20 метра”, обясни му археологът доц. Костадин Кисьов.

Борисов нарече находката чудо, което ще е страхотна реклама не само за Пловдив, но и за България. “Трима римски императори са убити в балканските земи и гробовете на двама от тях още не се знаят къде са”, допълни министър-председателят. Той пристигна в събота по обяд и пое по могилата. Преди него дойде министърът на културата Боил Банов, който преди седмица беше за първи път на обекта. “Да не излезе отвътре някой кивот”, попита Банов археолога.

Кисьов му отговори, че при разкритията надолу в могилата всичко може да се очаква. Не е изключено да се намери и колесница. В това време министър-председателят се появи и веднага се запъти към върха на могилата.

“Тази мазилка на колко години е”, попита Борисов учения и пипна с ръка градежа от камъни и тухли, споен с хоросан. “Строена е, когато погребаният е бил още жив по подобие на фараоните”, отвърна Кисьов. Борисов се засмя. “Ако не си направят приживе, после няма кой да им вдигне такова съоръжение”, отвърна премиерът.

“Има ли по-висока от тази гробница”, продължи да пита Борисов. “Не, и това е притеснително. Подобни гробници кули има, но не са с пира датира III век. Но не е изключено да е и по-ранна. Министър-председателят поиска да узнае дали в Гърция има подобно съоръжение. “Нито в Гърция, нито в Македония”, категоричен е доц. Кисьов.

“Вие, археолозите, сте редки птици. Всички - оттук до Петрич”, пошегува се премиерът.

След като обходи разкопките, той нареди те да се форсират. “Ако трябва, ще се увеличи и екипът, но догодина през септември, когато е пикът на честванията за европейска столица на културата в Пловдив, тази гробница трябва да е завършена и да я покажем на гостите”, каза Борисов. По думите му рядък шанс е да имаме такова уникално съоръжение на 20 км от Пловдив, на час път от Перперикон и на 40 минути от Берое (Стара Загора).

“Вложихме доста пари за археологически проучвания. В Петрич разкриват уникални находки на 800 метра от Рупите. Всичко това повдига националното самочувствие”, смята премиерът.

И разказа как при визитата си у нас китайският премиер не повярвал, че златото от Варненския халколитен некропол е най-старото в света. Държавата се издължи на Пловдив с последните 9 млн. лева за европейска столица на културата. С тях сумата става 20 млн. лева. Пари има, нека се работи”, препоръча премиерът.

Кметът Иван Тотев допълни, че до момента пловдивската община е финансирала с 200 хил. лева проучванията на могилата. 

“Огромните ѝ размери подсказват, че тя или е императорска, или е принадлежала на един от последните тракийски царе”, подозира откривателят ѝ доц. д-р Костадин Кисьов.

Гробницата до Пловдив е помащабна дори от съкровищницата на Атрей в Микена, сочена за най-голяма в света със своите 14 метра височина. Единствено мавзолеят на Октавиан Август в Рим се извисява на 42 метра. Специалисти по антична архитектура са смаяни от откритието в могилата Малтепе до село Маноле. И признават, че подобно съоръжение не са виждали по нашите земи и дори на Балканите.

“Тя е величествена. В най-горната си част, където е най-тясна, е с размери 7 на 7 метра, като всеки следващ сектор надолу се разширява, за да стигне 12 на 12 метра в основата. Самата могила е била оградена с крепида от мраморни блокове с дължина 450 метра”, обяви сензационно археологът Кисьов

. Първоначално екипът му смятал, че в огромната могила са разположени две гробници една над друга. При разкопките м.г. локализирали сграда в основата на насипа. Разкриването сега започна от върха на могилата, където се появи най-напред покривът на античния градеж.

“Сметнахме, че сме попаднали на втората гробница, но се оказа, че съоръжението е едно - колосално и впечатляващо”, разказа ученият.

На терена запазените останки се извисяват на 20 метра. Оказва се, че всъщност е била 22 м, тъй като археолозите са открили върху разрушения от иманярите покрив огромни мраморни блокове, тежащи по половин тон. Те са представлявали постамент, който е носил статуя на върха. Най-вероятно тя е била на погребания или на върховно божество, почитано от положения в гробницата. “Надяваме се следващите дни да открием около покрива и останки от статуята, ако не е открадната от иманярите”, казва Кисьов.

Самата антична сграда е под формата на пирамида - нещо, неоткривано досега у нас. Градежът е смесен - с ломени камъни и правоъгълни тухли, споени с хоросан. На места за укрепване са използвани гранитни блокове.

“Изумен съм. Не очаквах такава сграда. Дори мавзолеят на император Галерий в днешна Сърбия достига не повече от 5 м височина. Подобни гробници кули има в Палмира, но те не са тип пирамиди. В найголямото централно гробище “Виа Латина” в Рим гробниците кули също не надвишават 5-6 метра”, обяснява археологът.

Макар на този етап да е разкрил само 7 метра от южната стена и да не е влязъл в самата камера, той търси отговор на въпроса чия е тази смайваща гробница. Засега вариантите са два.

“Открихме 45 бронзови монети и части от глинени съдове, както и бронзова фибула. Всички тези материали са от средата на III век. Ако не намерим по-ранни артефакти, тази сграда на този етап я отнасяме към времето на Войнишките императори, когато одриското царство било вече отдавна ликвидирано. Тракия по това време се управлява от римски императори и от техните легати (архонти и наместници). При тази датировка може да се разсъждава, че монументалната гробница в Малтепе е принадлежала на император”, допуска Кисьов.

Откритата бронзова фибула представлява свастика и всеки неин край завършва с конска глава. Тези накити са характерни за готите, които в средата на ІІІ век опустошават Филипопол. “Може да се разсъждава, че в гробницата е положен император, водил битки с готите на техния предводител Книва”, казва ученият. И споменава Траян Деций, за когото се знае, че е убит със сина си до Абритус (днешен Разград), но не е ясно къде е погребан. Друг войнишки император от малко по-късно време е Галерий. Той е роден в Сердика и според някои историци е погребан там, но няма категорични писмени сведения за това. Трети римски венценосец, произхождащ от Илирия (Сърбия) е Аврелиан. Той обединява империята, водил е войни с Палмирското царство. Убит е в района на Византион, но за него също не се знае къде е положен. По време на разкопките на Малтепе археолозите са установили донасипване на могилата в нейната периферия. Това ги навежда на мисълта, че гробницата може да е по-ранна и да се свърже с I-II век. Тоест възможно е да бъде на някой от последните владетели на Одриско-сапейската династия. Тракийският цар Реметалк І е васал на Октавиан Август и е бил сред любимците на императора. Както е известно, могъщият създател на Юлиево-Клавдиевата династия още приживе през 28 г. пр. Хр. е започнал да изгражда своя колосален мавзолей в Рим.

“Може да се окаже, че Реметалк І е копирал модела на Август и е решил също да си направи величествена гробница. Все пак е владеел огромна територия - от Дунава до северния егейски бряг. Не е изключено да е и на Реметалк ІІІ - последния одриско-сапейски владетел, убит край Филипопол”, смятат траколози.

Археологът Кисьов обаче не допуска, че император ще позволи на васал да си прави толкова голяма гробница. “Не можем със сигурност да твърдим, докато не разкрием цялото съоръжение и влезем в него. На този етап градежът е по-късен. Нямаме открита керамика от IІ век”, допълва изследователят. Категоричен е, че предстои още много работа, а разкопките ще продължат и през 2019-а. Те се финансират за втора година от пловдивската община, но такъв мащабен обект не е по силите ѝ.

“Трябва да се намеси и държавата Информирах премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов, че за да разкрием цялата гробница с входа ѝ, трябва да се изкопаят и извозят още 30 000 кубика пръст. Това изисква средства, за да продължат проучванията, а след това реставрацията и консервацията на паметника”, категоричен е археологът. След приключване на разкопките най-вероятно обектът ще се стопанисва от пловдивския археологически музей, на който Кисьов е директор.

“Най-вероятно ще се наложи да се построи музеен център до могилата, където ще се изложат всички артефакти от нея”, допълва той. Според него изграденият преди 2 г. посетителски център до Малтепе няма нищо общо с археологическите разкрития.24 часа

Борисов смъмри подчинен, ударил журналистка

Остра забележка срещу Любомир Методиев, от пресслужбата на Министерски съвет, отправи премиерът Борисов. Чиновникът посегна и удари в ръката кореспондентката на вестник "Монитор" Ели Крумова. Това се случи, докато министърпредседателят разглеждаше гробницата в най-голямата могила край Пловдив.

СНИМКИ: Бойко Борисов пое ангажимент да осигури финансиране от държавата за цялостното разкриване и консервиране на Тракийската могила „Мал тепе“

Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент да осигури финансиране от държавата за цялостното разкриване и консервиране на Тракийската могила „Мал тепе“ .

Борисов: Гробницата до Пловдив е чудо - няма такава в света!

Премиерът Бойко Борисов се хвана за главата, като видя мащабите на гробницата, която се разкрива в Малтепе край Пловдив. Той пристигна да види докъде са стигнали проучванията на найграндиозното съоръжение, което наподобява пирамида. Висока е 22 метра и няма друг подобен аналог в света.

Бум на сватби в Пловдив днес

28 сватби ще има на днешния 18-08-2018 година в Пловдив. Ангажирани са и трите обредни дома в града. Причина за повишения интерес са повтарящите се цифри в датата, посочват от „Радостни обреди“.

Banner 468 x 60 px