Клиенти в кръчма, на закрито. Страхуват ли се хората? Готов ли е бизнесът?

От днес отварят закритите помещения на ресторанти, сладкарници и барове. Все още затворени остават само нощните клубове - дискотеките и пиано баровете.

В хотелиерския и ресторантьорския бранш отдавна очакваха този момент и настояват, че имат и готовност да осигурят безопасна среда.

Обслужването ще става при строги противоепидемични мерки, както за клиентите, така и за работещите в заведенията за хранене.

Служителите ще работят с маски, шлемове и ръкавици, а масите ще са разположени на разстояние от метър и половина.

Заради пандемията клиентите ще бъдат много по-взискателни, категорични са ресторантьорите. Те са притеснени обаче, че за персонала ще бъде трудно да работи с маски и ръкавици, но всички се надяват рано или късно и това изискване да отпадне.

С отмяната на ограниченията да се посрещат клиенти и в закрити помещения, предимствата са много повече, категорични са от ресторантьорския бранш.

Aсен Антонов, управител на верига заведения: Тази мярка е подходяща и полезна за заведенията, особено във време като днес, когато вали.

В заведенията за хранене не липсваха посетители. Повечето от тях предпочитат откритите пространства.

"На мен лично ми липсваше посещението на ресторанти. Първо заради самия контакт, после заради храната естествено", коментира посетител на заведението, а друг допълни: "Абсолютно никакви притеснения нямам, обаче трябва да се спазват и мерките, възложени от правителството за вътрешен ред в заведенията".

Строгите мерки срещу разпространението на коронавируса, които се спазваха и досега при работата на открито, остават. А работещите в бранша са изпълнили всички изисквания.

Силвия Георгиева, управител на ресторант: Пренаредихме търговската си зала и спазваме условието масите да са на разстояние поне метър и половина, да настаняваме до 4-ри човека, или членовете на едно семейство, което съкрати малко от капацитета ни, но това са условията.

Маргарита Стефанова, хотелиер: Ние сме взели мерки, хората как да се предпазват, съответно да пазим здравето на нашите гости. Оптимисти сме, че ще тръгнат нещата.

От Министерството на туризма предвиждат затягане на контрола в заведенията за хранене.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Със сигурност контролът ще бъде безкомпромисен и стриктен. Той винаги е бил такъв, за нас е много важно качеството на продукта - това, което се предлага да отговаря на закона и на стандартите, които са записани в него. Маските не са задължителни за клиентите в заведенията за хранене, само за служителите.

От бранша се надяват постепенно нещата да се нормализират, а хората да преодолеят страховете си и да започнат да влизат в заведенията, защото са взети всички мерки за безопасност.

Banner 468 x 60 px