Над 11 хил. са починали от тютюнопушене от началото на годината у нас

Към 1 май вследствие на тютюнопушене у нас са починали над 11 хил. души, жертвите на COVID-19 са 68, според шестмесечно проучване на фондация Блулинк, представено на пресконфенеция в БТА. Съпоставителното изследване включва и последните налични годишни данни за тютюнопушене от СЗО, ЕК, НЦОЗА на полугодишна основа.

Според него за този период в световен мащаб починалите пушачи са 3 532 583, а от коронавируса - 224 172. Числата за България са - 11 048 жертви на тютюнопушенето и 68 на COVID -19. Днес /31 май/ е Световен ден за борба с тютюнопушенето. Според авторите на изследването институциите у нас избягват да се ангажират достатъчно с превенция и контрол на порока. За тютюнопушене на обществени места глобата за физически лица е между 300 и 1000 лв. /за повторно нарушение/, докато при неспазване на противоепидемичните мерки за коронавируса е между 300 и 2000 лв, отбеляза Христо Иванов, един от авторите на проучването.

Освен това нарушителите на карантината се подвеждат и под отговорност. На този фон липсата на решителност на институциите за справяне с тютюнопушенето е неприемлива, е едно от заключенията в изследването. Затова добра идея е да бъде създаден междуведомствен съвет с представители на здравното, финансовото министерства, които да определят ефективните политики по тези теми, коментира д-р Гергана Гешанова, председател на УС на Коалиция за живот без тютюнев дим. Според изследване на здравето на децата, цитирано от д-р Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО у нас, България е на първо място между 45 европейски страни по брой ученици, на възраст 11-13 години, които пушат. И на второ място по брой младежи-пушачи от 13 до 15 години, като 20 на сто от тях са момчета, а 38 процента са момичета. Това, предупреди представителят на СЗО, е заплаха и за националната сигурност на страната, тъй като засяга пряко репродуктивната система.

В България, подчерта д-р Околийски, няма здравно обучение в училищната и предучилищната възраст, в което да бъде засегнат и проблемът с тютюнопушенето. Има вероятност и работна група в МОН работи по въпроса от следващата учебна година да бъдат въведени такива уроци, допълни той. Страната ни води класацията в Европа и по липса на родителска подкрепа и ангажираност по проблема, добави д-р Гешанова.

Banner 468 x 60 px