Хората не осъзнават напълно рисковете да заминат на екскурзия по обява в социалните мрежи. Заплахите са свързани не само с евентуална загуба на пари, но и с по-сериозни опасности при определени обстоятелства, обясни пред TravelNews създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Експертът уточни, че физически лица без регистрация по Закона за туризма нямат право да организират почивки и екскурзии. Дейността може да се извършва само от лица, които трябва да бъдат регистрирани като туроператор или туристически агент. Тя подчерта, че проблемът е много голям за потребителите, за бизнеса и за институциите, които трябва да се справят с него.

„И друг път сме говорили с вас по темата покупки на стоки и услуги от физически лица – колко е рисково, как тези сделки не попадат в обхвата на Закона за защита на потребителите, който е основен, когато говорим за това имаме ли права, какви са те и как да ги защитим, когато сме потребители на стоки или услуги“, коментира Габриела Руменова и пред bTV Media Group.

banner

Специалистите препоръчват хората да се въздаржат от подобни авантюри. Справка за наличието на регистрация като туроператор или турагент може да се направи в регистъра на Министерство на туризма: https://shortly.bg/Bqq4c. Освен дали лицето е легитимно, там ще могат да видят и дали то има застраховка „професионална отговорност“, докога е валидна и с какъв лимит е.

„Действително понякога дестинациите, които желаем да посетим, са доста скъпи, а това, което се предлага в такива оферти е примамливо и хората се изкушават. От коментарите в специалните туристически групи, в които най-често се публикуват подобни оферти, личи, че хората дори не осъзнават рисковете. Те не го намират за нередно, а освен всичко друго, това е и нарушение на действащото законодателство, защото, за да може някой да предлага пътувания, той трябва да бъде туроператор или поне турагент. В случая това вероятно не е налице и затова Софийската районна прокуратура възложи проверка по повод публикация в специализирания туристически сайт TravelNews, че физически лица без лиценз организират почивки в чужбина“, посочи още експертът по потребителски права.

По повод действията на прокуратурата за нелегалните екскурзии и на Министерство на туризма за незаконната практика да се отдават под наем задължително в комплект чадъри и шезлонги Руменова каза: „Хубаво е, че институциите реагират толкова бързо и адекватно. Надяваме се това да доведе до решаване не само на конкретните казуси по повод на които е това сезиране, а и за в бъдеще да намаляват все повече незаконните практики, защото и ние като потребители, и лоялният бизнес, имаме интерес пазарът да става все по-добър“.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!