Танкерите в Черно море, които пътуват със суров нефт за “Лукойл” от Новоросийск към терминала “Росенец” край Бургас, са легитимна военна цел на украинската армия.

Това потвърди икономическия съветник на Володимир Зеленски Олег Устенко. В интервю за “Политико” на 8 август Устенко разкри решението на Киев, пише Dnes.bg:

“Всичко, което руснаците превозват през Черно море, е наша съществена военна цел. Че Украйна не се шегува, показва пробойната в петролния танкер SIG, чийто снимки се появиха в петък в социалните мрежи”.

banner

Държавната служба за морски и речен транспорт на Украйна обяви, че шест руски пристанища – включително Новоросийск, Туапсе и Таман – ще бъдат част от “зоната на военен риск” до второ нареждане. От Новоросийск тръгват и танкерите със суров петрол за България.

Украйна започва да си връща на Русия със същите методи, които руснаците използват срещу Украйна. Киев атакува всички кораби, превозващи руски петрол и петролни продукти в Черно и Азовско море. Проблемът е в това, че лъвският дял от товарите, превърнати в мишени, е предназначен за пазара на ЕС. От своя страна това означава, че всеки момент може да прехвръкнат искри между Киев и Запада.

Това е своеобразен натиск върху Запада: дайте ни това, от което се нуждаем за ефективна контраофанзива, тогава ние няма да атакуваме руски петролни танкери в Черно море – обяснява д-р Даниел Шелиговски, координатор на програмата за Източна Европа в Полски институт по международни отношения (PISM) в интервю за портала Interiа.

Подобна стъпка, според д-р Шелиговски, е пряк отговор на това, че Русия нарушава зърненото споразумение извърши поредица от атаки срещу украински зърнени складове и пристанища . „ Тази история започна оттам, че Русия блокира зърнения коридор, заплашвайки да атакува нашите кораби и да унищожи нашите пристанища. Нашата морска инфраструктура е постоянно обект на руски атаки“, аргументира се съветникът на украинския държавен глава.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!