Destiny

Държавата ще търси пресечни точки между всички предложения за повече български продукти в търговските вериги

Поредно обсъждане на идеята на земеделското министерво за повече българска продукция по щандовете в търговските вериги в страната. На среща в Министерството на икономиката производителите са изразили съгласие с поощряването на българска продукция в хранителните вериги, като са поискали от постановлението да бъдат изключени хлябът и хлебните изделия, като най-бързо оборотната стока. И още - да се добави „продажбата на 90% млечни продукти, произведени в България от 100% българско мляко“.

Междувременно от ВМРО предлагат, ако големите вериги откажат да увеличат процента български стоки в асортимента си, да им бъде налаган специфичен данък за опериране на родния пазар.

„Ако продължи този спор, има и алтернативно решение, което в Унгария е приложено - данък конкретно за тези търговци. Този данък може да бъде след това връщан като субсидия към земеделските производители в регионите. Лишено е от основание това, че ще скочат цените - няма пречка евтиния Йордански домат да бъде до българския и българският потребител да си избере“, заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

„Този проект ще вдигне цените. Българските търговски вериги подкрепят българските прозиводители от много време. Мерките, които се предлагат в този законопроект удрят в обратната посока. Сегашните производители, с които българските търговците работят, трябва да бъдат изместени за сметка на регионалните, това не е почтено“, категоричен е Йордан Матеев от Сдружение на модерната търговия.нова.тв

Banner 468 x 60 px