В писмо до европейските лидери и институции президентът Румен Радев призовава присъединяването на Република Северна Македония (РСМ) към Европейския съюз (ЕС) да се гради на изпълнението на критериите за членство, а не на лобистка политика. Това съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В писмото Радев подчертава, че винаги е изразявал и отстоявал принципната позиция на България за последователна подкрепа на европейската интеграция на Северна Македония – близка за нас страна, с която ни свързва обща история, традиции, културно наследство. В същото време българската държава винаги е подчертавала основните принципи, на които се основава процесът на разширяването на ЕС – тези на собствените заслуги и изпълнението на критериите за членство чрез всеобхватни обществено-политически реформи. Затова, предвид сложната историческа обремененост на нашия регион, по думите на президента, въпросът за спазване на принципите на добросъседството и на правата на човека има особен фокус в този процес, посочват от прессекретариата на президента.

Според Радев събитията, които наблюдаваме днес, показват осезаемо отстъпление от трасирания път. Намирането на приемлив за двете държави компромис, постигнат от Европейския съвет през юли м.г., до момента не е довело до решаване на проблемите. „Вместо да работи за изпълнението на условията, Скопие залага отново на активно лобиране, за да прикрие липсата на политическа воля за постигане на критериите за членство. Изострят се нападките и езикът на омразата срещу България, въвеждат се „черни списъци“ за забрана на български граждани да влизат в страната, потъпкват се правата на българската общност – зачестяват случаите на физическо насилие, на административен и съдебен тормоз над хората с българско самосъзнание, на палежи и стрелби срещу културните им клубове, на непрестанна заплаха за работните им места само защото са българи. Тази атмосфера силно затруднява развитието на търговски, икономически и културни връзки между двете страни“, се казва в писмото.

banner

Президентът посочва резолюцията на германския Бундестаг като пример за налагане на основния наратив на политическите среди и медии в Република Северна Македония за отношенията с България, в който доминира тезата, че страната ни не приема съвременната идентичност на Северна Македония. „Факт е обаче, че България никога не е оспорвала правото на гражданите на Северна Македония да определят своята съвременна идентичност и да наричат официалния си език, както желаят. България реагира единствено на опитите за изграждане на идентичност на страната на антибългарска основа и чрез присвояване на българската история, подобно на обсебеността на Скопие към античния период до подписването на договора с Гърция през 2018 г.“, посочва Румен Радев.

Същевременно, резолюцията призовава България да не поставя допълнителни условия за присъединяването на РСМ към ЕС. Във връзка с това държавният глава подчертава, че вписването на българите в Конституцията на страната е само предварително условие за започване на преговорите за членство. То обаче не изчерпва условията, които Северна Македония следва да изпълни, се посочва в съобщението.

Във връзка с това в писмото се отбелязва, че в Заключенията по разширяването от юли 2022 г. Европейският съвет е припомнил важното значение на постигането на осезаеми резултати и добросъвестното изпълнение на двустранните споразумения с Гърция и България, вкл. на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България от 2017 г., както и на протоколите от съвместните заседания на междуправителствената комисия по чл. 12 от този договор. В двата подписани досега протокола са залегнали важни конкретни ангажименти, като отказ на РСМ от употреба на език на омразата към България, промяна на съдържанието на учебниците в общообразователната система, прекратяване на дискриминацията към гражданите, самоопределящи се като българи, разсекретяване на архивите на югославските тайни служби, свързани с погромите над българското население в Северна Македония. За съжаление от страна на Скопие досега не е направено нищо по тези въпроси, се посочва в съобщението на прессекретариата.

Показателен е и случаят с подготвяния доклад на Европейския парламент относно доклада на ЕК за РСМ за 2022 г. В свое интервю от 23 май външният министър на РСМ публично заявява, че е провел контакти с евродепутати от Комисията на Европейския парламент по външна политика и е повлиял на текста на проекта на доклада, директно включвайки се в процеса на изготвяне на проекта с писмени предложения. „Никога досега страна кандидат за членство не е била допускана да има такова влияние върху работата на европейските институции. Още един пример за лобистката политика на Скопие е обявеното от външния министър на страната, че и други държави членки имат намерение да излязат с декларации, подобни на резолюцията на германския Бундестаг“, подчертава държавният глава Румен Радев.

Следването на такъв подход не е в полза на европейската перспектива на РСМ, е позицията на президента. В писмото си българският държавен глава изразява увереност, че България и останалите държави членки от ЕС могат с общи усилия да подпомогнат интеграционните процеси на Република Северна Македония, които да се фокусират върху постигането на критериите за членство, с особен акцент върху правата на човека и принципите на добросъседството, информират още от прессекретариата на държавния глава.

Още миналата седмица Румен Радев заяви, че Скопие трябва да си научи урока и че се връщат по утъпкания път – да лобират пред европейските столици, да лобират пред европейските институции, така че с това лобиране да прикрият нарушаването на човешките права в Република Северна Македония, липсата на реформи и готовност за начало за преговори за членство. Президентът на една съседна държава повече трябва да се занимава с реформите в страната си, коментира премиерът на РСМ Димитър Ковачевски.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space