Destiny

Ген. Венцислав Мутафчийски: За съжаление пикът най-вероятно ще бъде около Великден

Имаме дефицит на анестезиолози. Лекарите и сестрите застаряват в България. Това заяви шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски в ефира на bTV.

По думите му процесът е много динамичен, нещата не могат да се прогнозират. В идеалната хипотеза хората няма да бъдат пуснати преди Гергьовден.

"За съжаление пикът най-вероятно ще бъде около Великден според прогнозите. Единственият сигурен начин да предотвратим рязък бум, е да се изолираме, защото вирусът се предава от човек на човек. Когато няма контакт между хората, вирусът няма как да се предаде", допълни ген. Мутафчийски.

"Смисълът от бързите тестове е търговски, не медицински. Той е чудесен към края на епидемията, за да се види кой е изградил антитела", каза още той.

"Докато съм на това място няма да позволя търговци да накарат държавата да похарчи милиони. Днес в Испания са похарчили милиони за бързи тестове, които са се оказали безполезни. Преди 4 дена Франция ограничи бързите тестове според препоръките на СЗО, а вчера - Германия. Аз искам да разбера за 5 минути, но няма как", каза той. "Такава апаратура трудно се държи на склад. Успяха да дарят по моя информация около 25 апарата в страната, не само в София. Дали има кой да работи с тях – във всяка болница има анестезиолози. Вижда се, че има", заяви шефът на ВМА.blic

Banner 468 x 60 px