Destiny

Иван Костов: Ханке ме обвинява, защото казах, че не е баща на валутния борд

Професорът по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ Стив Ханке обяви вчера пред Би Ти Ви, че в качеството си на съветник навремето дал на тогавашния президент Петър Стоянов документи за корупция, а той се скарал пред него по телефона на бившия премиер Иван Костов.

"Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“, каза Ханке.

"Това е прозрачно. Защото аз казах, че не той е бащата на валутния борд (а Майкъл Деплер, б.р.), както се представя пред българските медии, което той много добре знае, че не е. Но очевидно се е нервирал. Това мога да ви кажа", отговори днес бившият премиер Иван Костов пред clubz.bg. "Сигнали имаше - разбира се, че е имало. Предполагам, че и Петър Стоянов това е направил, ако е получил някакви сигнали - дал ги е там, където трябва. Ние не сме крили нищо. И сме единствените, които провериха самите себе си за това дали няма корупция по върховете. Където имаше съмнение, няколко министри си отидоха", допълни Костов.

"Имаше сигнали и преди и от медии, и откъде ли не. Тези сигнали са отивали към прокуратурата. Заради тези сигнали беше възложен и с външно участие доклад да се провери приватизацията, и на НСБОП (тогавашното име на ГДБОП, б.р.) се даде да провери вътре в страната. Този доклад е известен на обществото. След това имаше много следствия. Сега чувам, че казват 1300 - аз знам за 550 проверки на приватизационни сделки. Имаше дела. Това всичко свърши без никакви обвинения, защото това е един голям обществено-политически процес, който сменя системата в страната", каза още той.

Banner 468 x 60 px