Destiny

Кметът на община „Родопи” заряза лозите в село Брестовица, връща традицията на Дионисиевите празници

Община „Родопи”  отпразнува Трифон Зарезан по стара традиция. С тъпан, хора и руйно вино зарязаха лозята в село Брестовица.

Кметът на общината Павел Михайлов,  заместникът му Владимир Маринов  и кметът на с. Брестовица Любен Радев хванаха лозарската ножица, за да спазят българския обичай и  ритуално нагазиха лозята в масива „Бяло поле” край селото. 

„ В предизборната си програма обещах, че ако стана кмет ще върна една забравена традиция в община „Родопи” – Дионисиевите празници.  Още тази година ще възродим тържествата , които ще започнат именно от столицата на виното – село Брестовица”, каза в обръщението си към брестовичани кметът Павел Михайлов. Той припомни, че Дионисиевите празници, които са посветени на младото вино, се провеждат в началото на месец декември и пожела на всички плодородна и благодатна година.

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов и заместник-кметът Владимир Маринов бяха специални гости на празника Трифон Зарезан в село Брестовица. Тържеството  започна с литургия в храма „Св. Тодор Тирон“. След официалното откриване с хоругви и шествие местните лозари и винари се отправиха към местността „Бяло поле“, където бе отслужен водосвет и ритуално бяха зарязани лозята. 

„ Село Брестовица е пример за това, че традицията и модерните технологии в производството на вино вървят ръка за ръка. С днешния ритуал се слага началото на стопанската година. Пожелавам много плодородие и богата реколта”, каза в приветствието си кметът на Брестовица Любен Радев. 

Най-сладката част от празника Трифон Зарезан, отново както повелява традицията, е веселието. Затова след водосвета за здраве, отслужен от отец Данаил и ритуалното зарязване на лозето хората се отправиха към площада, където вече се печаха сочни мезета и се разливаше червено вино.

Banner 468 x 60 px