Това, което видях, е, че партиите признаха изборите. Признаха изборните резултати, или поне не към чул, че не са ги признали. В същото време някои от тях показаха това, което всички видяхме – надраскани протоколи и вече знаем, че има и голям брой невалидни бюлетини. Държа да подчертая, че това не е вследствие на лоша организация на изборите, а вследствие на хартиената бюлетина, нещо, за което бяхме предупредени. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков, предава БНТ.

“Малка е разликата между първия и втория, но тези протоколи, които видяхме, сме ги виждали и преди. Винаги, когато се е гласувало с хартия, сме виждали такива протоколи, така че те не са нещо ново”, подчерта Зарков, като добави, че “този порок е бил преодолян, но законодателят реши да го върне”.

Според него, служебното правителство е направило всичко възможно, като се имат предвид предизвикателствата с последните промени на Изборния кодекс, включително и по отношение на видеонаблюдението Министерството на електронното управление е направило необходимото. “Чакаме анализа на ЦИК и на Обществения съвет към ЦИК. И се надявам следващият парламент да прочете внимателно този анализ и ако се налагат промени, да ги направи”, каза служебният правосъден министър. Той все пак добави, че се надява 49-ото НС да не се занимава само с ИК, както и че следващите парламентарни избори няма да са толкова скоро и ще има възможност да се помисли върху начина, по който се провеждат изборите.

banner

“Президентът беше пределно ясен, когато обяви, че ще свика парламента бързо, след като бъдат ясни имената на народните представители и това е логично, тъй като няма много време за губене от една страна. От друга страна, когато миналия път президентът даваше време, беше обект на друг вид обвинения”, отбеляза Зарков и посочи, че всичко е в ръцете на политическите сили.

Според него политическите формации или могат да проявят отговорност, или не могат. “Надявам се парламентът да се стабилизира и проработи, защото има много важни закони, които трябва да бъдат приети, естествено и да бъде излъчено правителство”, подчерта той.

Зарков обяви, че всички законопроекти, които не успяха да минат в 48-ото НС, и са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, отново ще бъдат внесени на вниманието на депутатите, включително този, който касае механизма за разследване на главния прокурор, реформата на КПКОНПИ, закона за фалита на физическите лица и др. “Очаквам депутатите този път да приемат закона, който касае главния прокурор”, каза още служебният министър на правосъдието.

Зарков е категоричен, че съдебната реформа би могла да бъде обединяващ фактор на едно стабилно мнозинство, но не би могъл да каже дали тя е достатъчна, за да се състави правителство.

Той е категоричен, че няма необходимост от връщането на специализираните съд и прокуратура.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!