Дания на съд за сиренето фета

Eвропейската комисия е решила да изправи Дания пред Съда на Европейския съюз за неправомерна употреба на защитеното наименование за произход на гръцкото бяло сирене фета от датски компании, съобщава гръцкият вестник „Елефтерос типос” в електронното си издание.

Според Комисията дружества със седалище в Дания произвеждат сирене, означено като „фета”, и го изнасят в трети страни. Според Брюксел тази практика е пряко нарушение на защитата, която предоставя защитеното наименование за произход. „Фета” е такова наименование от 2002 г. и сирене под това име може да се произвежда само в Гърция.

Призив

Европейската комисия е започнала досъдебна процедура срещу Дания по този проблем от януари 2018 г., като е призовала датските власти да предприемат необходимите действия, за да предотвратят тази практика от компании, установени в Дания. Доколкото Дания не е уредила всички поставени проблеми, Комисията е решила да изпрати въпроса в Съда на ЕС.

Марка

В средата на октомври 2002 г. Комисията на ЕС даде марката на южната ни съседка. За сирене фета се признава само продуктът, произведен в определени райони на Гърция, където се спазват строго неговите спецификации, се казва в декларацията на комисията. С това фета се нарежда в списъка с други известни географски защитени марки, като пармската шунка, шампанското, сирене рокфор и коняка. Другите страни членки или онези, които не спазват тези спецификации, имат максимум пет години, за да променят името или да спрат производство, продължава документът.

 

Banner 468 x 60 px