Да избягам, да се бия или да не правя нищо – това бяха трите възможни изхода пред повечето от руските милиардери, за които е известно, че са близки до президента на Русия Владимир Путин, от началото на войната в Украйна, съобщават Франс прес и БТА.

Сметките в чужди банки на тези олигарси бяха замразени, яхтите и имотите им конфискувани, но те успяват да ги заобиколят или пък им се противопоставят в съда в очакване на по-добри дни.

Някои от олигарсите на първо време се опитаха да използват известността си, за да смекчат позицията на западните власти спрямо тях, като например Пьотр Авен, който забогатя в петролната индустрия след разпадането на СССР. Той разказа пред “Файненшъл таймс”, че е бил взет на прицел от санкциите, защото Путин му е звъннал по телефона и той не е намерил начин да откаже този разговор. Сега Авен казва, че не знае как ще оцелее, след като сметките му са замразени.

banner

Роман Абрамович, който е най-прочутият от руските олигарси, играе ролята на посредник между Москва и западните страни, но въпреки това трябваше да продаде английския си футболен отбор “Челси”, едно от бижутата на империята си. От тогава той бе забелязан на няколко пъти в Русия, в Израел (той има и израелско гражданство), както и в Дубай или в Турция (които не предприеха мерки срещу руските богаташи). Дубай по-специално прие толкова великодушно руските богаташи, че сега квартал на мегаполиса вече е прекръстен на “Малката Москва”.

Авен, бивш съсобственик на конгломерата “Летър уан” заедно с Михаил Фридман и Герман Хан, сега живее в Латвия, тъй като има гражданство и на тази страна.

Олег Дерипаска пък избра да остане в Москва. Но там имаше възможността да разбере какво се случва когато не си мериш приказките. Дерипаска определи инвазията в Украйна като война, а това понятие е забранено от Кремъл, който говори за “специална операция”. Малко след тази вербална грешка един от хотелите на алуминиевия магнат Дерипаска беше конфискуван по решение на руското правосъдие.

Фридман избра да остане в Лондон.

Руските олигарси сега са дискретни, но предприеха все пак юридическа контраофанзива, което означава, че те все още имат средства, за да си позволят да плащат за услугите на скъпи адвокати.

Авен например поиска от британското правосъдие да му разреши да използва 60 000 британски лири на месец от замразените му авоари за покриване на съществените нужди на семейството си. Делото все още продължава.

Подобно на бившите си партньори Фридман и Хан, или по примера на Алишер Усманов и Роман Абрамович, Авен заведе дело срещу санкциите, наложени му от ЕС и Великобритания. Дерипаска пък предприе същите действия срещу Вашингтон. Според “Форбс” богатството му е намаляло наполовина за година, на 1,7 милиарда долара.

Според финансовата преса, богатството на Абрамович пък е намаляло също наполовина, на 7 милиарда долара, което си е все пак значителна сума за най-големия акционер в стоманодобивната компания “Евраз”.

Общо замразените активи в рамките на британските санкции срещу Русия възлизат на 18,4 милиарда лири. А тези в ЕС възлизат на 17 милиарда евро.

В неотдавнашен доклад “Трансперънси интернешънъл” заяви, че близо 52 000 имота са все още собственост по един анонимен начин на “олигарси и клептократи”, въпреки че миналата година в страната влезе в сила задължителен официален регистър.

Други богаташи се опитват да прехвърлят имотите си на семействата си или минават през посредници. Според “Гардиън” например Абрамович е променил офшорни доверителски фондове три седмици след руската инвазия в Украйна, за да прехвърли милиарди долари активи на децата си.

Британец пък бе арестуван, заподозрян, че е помагал на Дерипаска да купува незаконно имоти в САЩ.

Самите санкции си остават непълни – лица, които са обект на санкциите в Европа, не са обект на санкциите в САЩ.

Според Джоди Витори, преподавателка в университета “Джорджатаун” в САЩ, олигарсите си остават ключови пионки в машината на Кремъл. “Те може би нямат директно влияние върху Путин, но носят неща на режима, наемници например, както прави Пригожин, ръководителя на “Вагнер”, а също ключови минерали, пране на пари”, казва Витори. Тя подчертава, че санкциите срещу тези хора си остават важни, но е трудно да се разбере дали олигарсите страдат от това, защото никой не знае какво и колко притежават те.

Според Тайлър Кустра, професор от Харвард и Нотингамския университет ефикасността на санкциите, насочени срещу руските олигарси с цел възпрепятстване на войната на Путин в Украйна трябва все още да се докаже.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!