“Получил съм от музиката за цялата 2022 г. 325 лв. – за цялото творчеството на Дико Илиев не само за дунавското хоро, а за цялото му творчество”. Това коментира пред bTV внукът на Дико Илиев относно станалият, през последните дни на 2022, актуален въпрос относно авторските права на любимото на милиони българи, новогодишно Дунавско хоро.

Негов композитор е Дико Илиев, а самото хоро е създадено в Оряхово през 1937 година, като първоначално е аранжирано за духов оркестър. Дико Илиев е военен музикант и автор на 20 марша, 70 хора и валсове като “Сливенци при Драва” и Искърско хоро.

Въпреки богата му биография останалите двама наследника получават не повече от 125 лв. за цялостното творчество.

banner

При всяко пускане на Дунавското хоро по заведения и площади би трябвало да се плаща на наследниците на композитора. Парите събира “Музикаутор”, а за нарушения би трябвало да следи Министерството на културата.

Един от тримата наследници обаче споделя, че не получава точен отчет за използването на произведенията от техния дядо.

“Никой нас не ни е питал и ние не знаем въобще какво и кога се е излъчвало и за какво се е излъчвало. Нямаме никаква представа, просто в края на годината моята жена се обажда, защото искат хората да се обадят, обаждат се и тя се обажда и превеждат парите. Аз трябва да ги декларирам в съвета, защото иначе ще ме глобят”, каза наследникът на композитора, носещ и неговото име.

Упреците на обществото срещу наследниците за налагането на авторско право също се оказват неоснователни. Оказва се, че самите авторски права по закон се дължат на наследниците, като внукът на Илиев казва, че тези на дунавско хоро важат до 2056 година.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!