Destiny

Шокиращи разкрития за полумъртвия, окървавен и обгорял мъж в Пирин

блиц блиц

Удареният вчера от мълния в Пирин е 41-годишен новозеландец. Истинско чудо е спасило чужденеца. По време на инцидента в петък около 14:30 часа мъжът, на име Марк, е бил с два телефона, като се предполага, че това е привлякло мощния електрически заряд. Единият телефон изгорял напълно, но другият останал здрав, пише "Телеграф".

По него оживелият Марк успял да се обади на приятелско семейство - новозелндец и българка, които имат туристически бизнес на Банско. Приятелите, които били в София в този момент, веднага сигнализирали в Планинската спасителна служба в Сандански. Отрядът спасители бързо се отзовали на сигнала, намерили и успели да спасят пострадалия, който вече бил в безсъзнание. Открили го в местността Винарска порта, в Чайрийския циркус. Намерен е бил с изгорели дрехи.

На място било и установено, че мълнията е пробила през главата му и се е разредила в земята през десния му крак. Двете тъпанчета на учите му са спукани. "Едното му ухо е направо смазано", разказва Мат, приятел на ударения новозеландец.

"Беше уплашен, обгорял, почти без дрехи, с наранявания по главата", разказа планинският спасител Кристиян Урумов. По думите му мъжът е изкарал около 3 часа сам в планината, след като е бил покосен. Вече в Сандански 41-годишният Марк дошъл в съзнание след намесата на лекарите от спешния център. Новозеландецът е извадил късмет, че токът не е преминал през сърцето му, коментираха лекари. Около 19 часа в петък той е бил транспортиран с линейка до болница "Пирогов" в София.

Състоянието на ударения от мълния е стабилизирано, но вчера до 14 часа той все още не е бил изписан. Пострадалият мъж е запален по планината и екстремните спортове. Той често може да бъде срещнат в Пирин по къси панталони и лека екипировка дори през зимата. Именно любовта му към планината го довела и заселила в Банско.

Banner 468 x 60 px