Destiny

Наш голям поет почина в съня си нощес

Наш голям поет почина в съня си нощес Blitz

Поетът Велин Георгиев, роден в 1933г. беше от хората, озарени да пишат поезия. Неговото ведро присъствие се предаваше заразително на околните. Гледаше на света с леко сърце и по тази причина житейските и политически несгоди, които го връхлетяха по времето на социализма не го пречупиха, а го закалиха.

 Поетът Велин Георгиев има издадени 37 книги, пет от които бе посветил на отишлите си от този свят събратя по перо. В далечните години след култа към личността, той бе обвинен за антинароден и антипартиен автор на национално съвещание ръководено от самия Тодор Живков. Поводът беше непубликуваното и отхвърлено от печат стихотворение “Чужда кръв”.

 Тогава поетът живееше в Кюстендил, остана без работа и всички го отминаваха като прокажен. Престанаха да го печатат. Почти две десетилетия Велин Георгиев бе в зоната на здрача. Едва след промените, той получи отново правото си да бъде поет и журналист. Казваше: „Бях възмезден да ръководя всяка седмица поетичните вечери посветени на поети, писатели, журналисти, да представям книгите им. Какво по-голямо щастие!” Това ставаше в създадения и ръководен от него Национален литературен салон „Старинният файтон”. 

Там Велин Георгиев организираше всяка седмица творчески вечери в продължение на 23 години. Без никакво възнаграждение. Представил е над 800 творци.

 Една от последните си книги написа в памет на жена си Снежана Пейчева, неговата последна любов, най-голяма опора и литературен критик. След нейната смърт му останаха най-близките му приятели, сред които най-често се срещаше с поетът Христо Чернаев и журналистката Маргарита Петринска в кварталното кафене. Но вече не беше онзи вечно ведър и усмихнат поет, който можеше да срещнете с кучето му на разходка из квартал „Младост”. 

 

Banner 468 x 60 px