Destiny

Пазарувайте за Великден само от законни търговци, иначе рисковете са големи

Великден всяка година озарява трапезата ни с вкусни гозби, между които боядисани яйца, козунаци и агнешко. Забързаното ежедневие, липсата на време и стегнатият бюджет обаче ни излагат на рискове по време на празничното пазаруване. Кои са те - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

"Две групи са проблемите за потребителите - едната е свързана с качеството на продуктите и втората е свързана с цените и правото на информация. Трябва да купуваме от търговци и търговски обекти, но не и от багажници на бусове например, защото рисковете тогава са много големи", заяви Маргаритов.

Има законови правила и те трябва да се спазват, категоричен е той. "Моят призив към хората е да гледат внимателно, да следят и съпоставят цените, особено при намаленията", посочи Маргаритов. Т.нар. резервации в последната минути са рискови до някаква степен, макар че и там може да има изгодни оферти. Но винаги когато запазваме хотел или пътуване, е много важно да влезем в контакт с този, който предоставя офертата, не просто да гледаме шарената картинката и да четем написаното, обясни Маргаритов. "

По празниците ще имаме дежурни екипи, които могат да извършат проверка, така че нека да ни търсят. Апелирам и към търговците да не спекулират по празниците с търсене на бърза печалба", завърши шефът на Комисията за защита на потребителите.

Banner 468 x 60 px