Destiny

С интерактивен урок и наблюдение на птици по река Марица ученици отбелязаха Световния ден на водата

Ученици от ОУ „Граф Н. Игнатиев“ в с. Граф Игнатиево, община Марица отбеляза предстоящия Световен ден на водата – 22 март, с интерактивен урок в Информационния център на Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив.

Петокласници и шестокласници разсъждаваха върху тазгодишната тема на празника „Вода за всички! Всеки е важен!“. Експерти от екоинспекцията и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ изнесоха презентация по темата, а след това заедно гледаха кратки тематични филмчета и разсъждаваха върху видяното. Учениците разбраха как в световен мащаб водата влияе на всичко, включително на образованието, на здравето, на бедността и особено на жените и децата, че има уязвими групи в обществото по отношение на достъпа до безопасна вода и че има решения на проблемите, свързани с този най-важен ресурс.

Експертите на двете екоинституции организираха и състезание между децата на водна тема и раздадоха награди на победителите – образователни материали, свързани с водите и водните екосистеми. Урокът завърши с разходка по брега на река Марица и наблюдение на птиците в нея.

 

Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март от 1992 година. Всяка година отбелязването му е свързано с определен аспект на опазването, достъпа и управлението на този жизненоважен ресурс. Темата на Световния ден на водата 2019 е  „Вода за всички! Всеки е важен!“. Тя акцентира, че правото на свободен и лесен достъп до питейна вода без опасност от замърсяване е основно човешко  право и никой не трябва да бъде лишаван от него. 

 

Banner 468 x 60 px