Destiny

КАТ с нови камери, „ловят” в движение по няколко нарушения накуп

24 часа 24 часа

КАТ извади нови камери срещу нарушителите на пътя. Те снимат в движение по няколко нарушения наведнъж, а шофьорите си получават честитките дори и без да ги спрат за проверка, съобщиbTV. Камерите, с които Пътната полиция разполага, са общо над 220. Новите са 23 и освен превишена скорост, засичат крадени коли и шофьори без застраховка „Гражданска отговорност”.

Новите камери са монтирани върху покривите на полицейските коли. Снимат по всяко време – и когато патрулката е паркирана, и когато е в движение. „Системата притежава различни функции, които са засичане на противозаконно отнети МПС-та на територията на страната, също така засича и скорост и автомобили без сключена „Гражданска отговорност”, обясни Атанас Шиников от „Пътна полиция” – Пазарджик. Устройствата работят и на дневен, и на нощен режим.

В реално време от полицейската кола се проверяват всички коли на пътя, включително и паркираните. Шофьорите дори не разбират, че са глобени за липса на застраховка. Автомобилът не се спира на място от служителите, които са в наряд. В по-късен период се издава електронен фиш, който собственикът на автомобила получава на посочения адрес. „Честитките” пристигат след около месец, а глобите са по 250 лева. „Точно тези камери е хубаво да ги има. Защото стационарните се знаят коя къде е и след тях се кара който както си иска”, коментира Тодор Калабашев, който е шофьор. Основното предназначение на камерите обаче е да следят за издирвани и крадени коли.

Banner 468 x 60 px