Destiny

Цените на жилищата в Пловдив полудяха

Цените на жилищата в София се покачват, но увеличението в други големи градове на страната е с доста по-бързи темпове. През второто тримесечие на 2018 г. най-голям ръст на цените на имотите се отчита в Пловдив. От април до юни апартаментите в града под тепетата са поскъпнали с 12,9% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от „Труд“. 

  Това е значително повече от регистрираното в София поскъпване с 8,3%. През второто тримесечие на годината Русе също изпреварва София като регистрираното поскъпване на жилищата в крайдунавския град е с 10,5%. Така се оказва, че София остава чак на трето място по повишение на цените на апартаментите. От шестте града в страната с над 120 хил. жители, след столицата се нареждат Бургас, Варна и Стара Загора.

 В Бургас имотите поскъпват в рамките на година с 6,4%, във Варна – с 5,6%, а в Стара Загора – с 5,8%.  

 В Стара Загора цените на жилищата в старите сгради нарастват със 7,4% за година, а при новите увеличението е само с 0,8%. Данните на НСИ са още по-интересни, ако се погледне промяната на цените при новото строителство и съществуващите апартаменти.

 Оказва се, че в София, Пловдив, Варна, Русе и Стара Загора поскъпването на старите жилища в рамките на година значително изпреварва повишението на цените при новите. Изключение прави Бургас, където преимущество има новото строителство. За разлика от първото тримесечие обаче, когато в редица големи градове при новото строителство дори беше отчетен спад в цените на годишна база, през второто тримесечие има ръст както при новото, така и при старото строителство във всичките шест града с над 120 хил. души население.  

 В София поскъпването при старото строителство е в размер на 10,1%, докато при новите жилища, които излизат на пазара, повишението на цените е само с 4,4% спрямо второто тримесечие на миналата година. Най-драстична е разликата в Стара Загора, където цените на апартаментите в стари сгради нарастват със 7,4% за година, а при новите увеличението е само с 0,8%. Донякъде това се обяснява с факта, че на пазара излизат все повече нови сгради. Докато предлагането на качествено старо строителство е ограничено, което повишава цените на съществуващите жилища.  

 В София три поредни тримесечия се отчиташе спад на цените на новите жилища спрямо предходните три месеца. През третото тримесечие на миналата година този спад е с 0,3%, през четвъртото се задълбочава до понижение с 1,9%, а през първата четвърт на 2018 г. спадът е с 0,5%. През второто тримесечие обаче тази тенденция вече е прекратена като при новото строителство се отчита сериозно поскъпване от 7,3% спрямо периода януари-март. Спад през второто тримесечие спрямо първото се регистрира само при новите жилища във Варна, като намалението на цените е с 2,3%. Общо за страната цените на апартаментите са нараснали със 7,5% през второто тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НСИ. При новото строителство увеличението на цените е със 7,2%. А при съществуващите апартаменти ръстът е малко по-голям – със 7,7%.  

 При повишението на цените спрямо предходното тримесечие ситуацията обаче е различна. При новите жилища поскъпването е с 3,9%, докато при старото строителство повишението на цените е по-малко – с 2,3%. Сделките в региона с 19% ръст Търсят къщи около Тепетата Повишава се интересът към старите панелки Нараства търсенето на къщи край Пловдив, отчитат брокери на имоти. Големият интерес към къщите се дължи на това, че за 20-30 хил. евро може да се купи къща на 15 км. от Пловдив, но не и апартамент в самия град. Продажбите на имоти в Пловдив и региона през първото тримесечие на 2018 г. са нараснали с 19% спрямо същия период на миналата година. На територията на Пловдив най-търсени са жилищата в близост до индустриалните зони.  

 Най-често своето първо жилище купуват хора на възраст между 25 и 35 години. От началото на годината половината имоти в града са били продадени “на зелено” т.е., докато все още са били в строеж. 30% от жилищата в Пловдив и региона са били закупени с кредит, казаха брокери на имоти. Интересно е, че в последните месеци брокерите отчитат повишен интерес към покупка на панелни жилища. Причина за това е, че новото строителство предлага по-малки по площ апартаменти.

 

Banner 468 x 60 px